Νέα κυβέρνηση στο Βέλγιο μετά από μόλις τέσσερις μήνες συζητήσεων
Μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων, τέσσερα κόμματα κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κεντροδεξιάς κυβέρνησης, ανακοίνωσε ο αρχηγός των γαλλόφωνων Φιλελεύθερων και επόμενος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ. Σημειώνεται ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Έλιο ντι Ρούπο, είχε αναλάβει καθήκοντα το 2010 μετά από σχεδόν 1,5 χρόνο διαπραγματεύσεων.
Μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων, τέσσερα κόμματα κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης, ανακοίνωσε ο αρχηγός των γαλλόφωνων Φιλελεύθερων και επόμενος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.
Ο Σαρλ Μισέλ θα γίνει ο νεώτερος πρωθυπουργός του Βελγίου (39 ετών). Είναι γιος του πρώην επιτρόπου της χώρας και ΥΠΕΞ (1999-2004) Λουί Μισέλ.
Σημειώνεται ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Έλιο ντι Ρούπο, είχε αναλάβει καθήκοντα το 2010 μετά από σχεδόν 1,5 χρόνο διαπραγματεύσεων.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός θα αποτελείται από τρία φλαμανδικά κόμματα, τους εθνικιστές του N-VA, τους Χριστιανοδημοκράτες του CD&V και τους Φιλελεύθερους του Open VLD, και το γαλλόφωνο φιλελεύθερο Μεταρρυθμιστικό Κίνημα (MR) του Μισέλ.
Είναι η πρώτη φορά που θα μετέχουν στην κυβέρνηση μέλη του αυτονομιστικού, φλαμανδικού κόμματος N-VA. Η νέα κυβέρνηση αναμένεται ότι θα αναλάβει τα καθήκοντά της το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
«Καταλήξαμε σε συμφωνία για την κυβέρνηση και σε συμφωνία για το δημοσιονομικό πλαίσιο που θα οδηγήσει σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2018» είπε στους δημοσιογράφους ο Σαρλ Μισέλ αφού ολοκληρώθηκε η τελευταία διαπραγμάτευση διάρκειας 28 ωρών.
«Πρόκειται για συμφωνία που περιλαμβάνει σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις» και στόχος είναι «να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας» εξήγησε ο Μισέλ, στον οποίο είχε ανατεθεί στις αρχές του καλοκαιριού, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Μαΐου, να σχηματίσει κυβέρνηση.
Στα μέτρα που αναμένεται να προωθηθούν είναι και η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 66 χρόνια το 2025 και στα 67 το 2030.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό
- Βραζιλία: Ανησυχεί για πιθανή στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ
- Νέα ομάδα, νέα πόλη, νέος Γιάννης και νέο νούμερο: Ποιον αριθμό επέλεξε ο Αντετοκούνμπο στους Χιτ (pic)
- Η Ουκρανία εκτόξευσε πάνω από 400 drones προς τη Μόσχα πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ
- Γελασμένη η κυβέρνηση εάν πιστεύει ότι έχει τελειώσει η υπόθεση των υποκλοπών – ιδίως όταν πρώην πρωθυπουργός προσφεύγει στη Δικαιοσύνη
- Κίνα: Τουλάχιστον 10 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι από τις καταρρακτώδεις βροχές και τους ανεμοστρόβιλους
- Λόρεν Μπένετ: Πέθανε η τραγουδίστρια που συμμετείχε στο Party Rock Anthem των LMFAO

