Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λευκωσία: Αναστολή διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Λευκωσία: Αναστολή διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Σε μία από τις πλέον αποφασιστικές κινήσεις προχώρησε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης (έχοντας και τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων) να αναστείλει τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για το πρώτο μέτρο αντίδρασης στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Σε μία από τις πλέον αποφασιστικές κινήσεις προχώρησε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης (έχοντας και τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων) να αναστείλει τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για το πρώτο μέτρο αντίδρασης στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Ήδη έχει ενημερωθεί η Αθήνα, η οποία στηρίζει την απόφαση του κύπριου προέδρου. Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Αναστασιάδη με τον Αντ. Σαμαρά, ενώ ο υπήρξε και επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Ι. Κασουλίδη με τον υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα η κυπριακή κυβέρνηση επεξεργάζεται πακέτο 30 κινήσεων με μέτρα και δράσεις προς αποτροπή των τουρκικών ενεργειών, που οι Τούρκοι έφτασαν στο σημείο να απειλούν με τα πολεμικά τους πλοία τις έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο εντός της ΑΟΖ Κύπρου, δεσμεύοντας παράλληλα και περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, αυτό που εξόργισε τους Κυπρίους είναι η ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προς τους ναυτιλλόμενους, με την οποία δεσμεύει τις περιοχές στα τεμάχια 2,3 και 9 εντός της ΑΟΖ, για σεισμογραφικές έρευνες που θα διαρκέσουν από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 30 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για μία προκλητική ενέργεια εντός της ΑΟΖ κράτους-μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προκάλεσε ακόμα και την αντίδραση των αμερικανών, που δηλώνουν ότι η Κύπρος έχει κάθε δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τον ορυκτό πλούτο τους.

Όσον αφορά το πακέτο των 30 μέτρων και πράξεων ως αντίδραση για τις τουρκικές ενέργειες, αυτές θα αποφασιστούν εν καιρώ και όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γ.Κασουλίδης «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πάρει τις αποφάσεις του, όταν ενώπιόν του τεθούν όλες οι εισηγήσεις και θα κάνει τις επιλογές του την ώρα που πρέπει και σύμφωνα με τις εξελίξεις και τις προκλήσεις, όπως αυτές θα διαμορφωθούν».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης δήλωσε πως είναι ασύμβατη η διεξαγωγή συνομιλιών με την τουρκοκυπριακή πλευρά μετά τις τουρκικές προκλήσεις, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία θα αισθανθεί το κόστος.

Η αντίδραση του Έρογλου

Λάθος στάση χαρακτηρίζει σε γραπτή του δήλωση ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, την αναστολή των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο».

«Η απόφαση για αναστολή των διαπραγματεύσεων με αιτιολογία την παραβίαση των κυρίαρχων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν συνάδει με τις πραγματικότητες του κυπριακού προβλήματος και αποτελεί μια νέα έκφραση της αποφασιστικότητάς τους να αγνοήσουν τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού» τονίζει.

Ο Ντερβίς Έρογλου υποστηρίζει, επίσης, ότι με αυτή της τη στάση η ελληνοκυπριακή πλευρά δείχνει ακόμη μια φορά ότι δεν είναι ειλικρινείς οι προσπάθειές της για εξεύρεση λύσης διά των συνομιλιών.

«Εμείς στηρίζουμε και σήμερα τη λύση στη βάση των πραγματικοτήτων του Κυπριακού όπως και χθες» αναφέρει ο Έρογλου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024