Βουλγαρία: Νίκη, αλλά όχι αυτοδυναμία, για την κεντροδεξιά
Το κεντροδεξιό κόμμα GERB αναδεικνύεται νικητής των εκλογών στη Βουλγαρία, ωστόσο δεν φαίνεται να κατακτά την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό ακόμη ενός ασταθούς κυβερνητικού συνασπισμού, με ατζέντα την επίλυση της τραπεζικής κρίσης και την επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης.
Το κεντροδεξιό κόμμα GERB αναδεικνύεται νικητής των εκλογών στη Βουλγαρία, ωστόσο δεν φαίνεται να κατακτά την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό ακόμη ενός ασταθούς κυβερνητικού συνασπισμού, με ατζέντα την επίλυση της τραπεζικής κρίσης και την επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τα exit polls, το GERB -του οποίου ηγείται ένας πρώην σωματοφύλακας- συγκεντρώνει το 33% των ψήφων, ενώ οι Σοσιαλιστές βρίσκονται στο 16%.
Εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, έκανε λόγο για «βαριά ήττα». Την ίδια ώρα, εκ μέρους του GERB εκφράζεται σκεπτικισμός για το αποτέλεσμα, καθώς ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι δύσκολη υπόθεση.
Το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να οδηγήσει σε ημέρες ή εβδομάδες διαβουλεύσεων με τα μικρότερα κόμματα, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας. Οι διεργασίες πρόκειται να αρχίσουν ήδη από τη Δευτέρα.
Η κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι η 5η στη διάρκεια των τελευταίων δύο χρόνων, που έχουν σημαδευτεί από μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα. Οι μαζικές κινητοποιήσεις ανέτρεψαν την προηγούμενη κυβέρνηση του κεντροδεξιού κόμματος.
Η απογοήτευση των πολιτών από τους πολιτικούς στην χώρα είναι έκδηλη: Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής τα τελευταία 25 χρόνια. Την ίδια ώρα, καταγράφεται κατακερματισμός του πολιτικού σκηνικού, με περίπου οκτώ κόμματα -αριθμό ρεκόρ- να εισέρχονται στο κοινοβούλιο της χώρας.
H.K.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αλλαγή ώρας έναρξης στο Μεξικό – Αγγλία λόγω… κεραυνών!
- Η Porsche ενδέχεται να περικόψει 4.000 θέσεις εργασίας, πέρα από αυτές που είχαν ήδη ανακοινωθεί
- «Σκάνδαλο στο Μουντιάλ»: Η κόκκινη κάρτα του Μπαλογκάν ακυρώθηκε μετά από τηλεφώνημα του Τραμπ στον Ινφαντίνο
- Γαλλία: Διάρρηξη στο μουσείο Λαλίκ – Εκλεψαν κοσμήματα «μερικών εκατομμυρίων» ευρώ
- Τουρκία: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ – Στις 8 Ιουλίου η συνεδρίαση των ηγετών
- Βραζιλία-Νορβηγία 1-2: Ο Χάαλαντ σκόρπισε την Σελεσάο και οι «Βίκινγκ» έγραψαν ιστορία – Σούπερ βόμβα! (vid)
