Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε στα 63 ο τελευταίος δικτάτορας της Αϊτής, Ζαν-Κλοντ Ντιβαλιέ

Πέθανε στα 63 ο τελευταίος δικτάτορας της Αϊτής, Ζαν-Κλοντ Ντιβαλιέ

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 63 ετών ο τελευταίος δικτάτορας της Αϊτής, Ζαν-Κλοντ Ντιβαλιέ, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές της χώρας. Ο Ζαν-Κλοντ -«Μπέιμπι Ντοκ»- Ντιβαλιέ κληρονόμησε το 1971 την εξουσία από τον πατέρα του, δικτάτορα Φρανσουά Ντιβαλιέ, σε ηλικία 19 ετών. Διετέλεσε πρόεδρος έως το 1986, όταν ανατράπηκε από λαϊκή εξέγερση.

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 63 ετών ο τελευταίος δικτάτορας της Αϊτής, Ζαν-Κλοντ Ντιβαλιέ, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές της χώρας.

«Η οικογένεια μάς τηλεφώνησε το πρωί για να στείλουμε ένα ελικόπτερο-ασθενοφόρο ύστερα από καρδιακό περιστατικό που υπέστη. Δεν είχαμε χρόνο να τον μεταφέρουμε, έγιναν προσπάθειες να του δοθούν επί τόπου οι πρώτες βοήθειες, στη συνέχεια διαπιστώθηκε ο θάνατός του» δήλωσε η υπουργός Υγείας.

Ο Ζαν-Κλοντ -«Μπέιμπι Ντοκ»- Ντιβαλιέ κληρονόμησε το 1971 την εξουσία από τον πατέρα του, δικτάτορα Φρανσουά Ντιβαλιέ, σε ηλικία 19 ετών.

Διετέλεσε πρόεδρος έως το 1986, όταν ανατράπηκε ύστερα από λαϊκή εξέγερση. Προς γενική έκπληξη επέστρεψε στην Αϊτή το 2011 έπειτα από 25 χρόνια εξορίας στη Γαλλία.

Τότε είχε δηλώσει πως επέστρεψε για να «βοηθήσει τον λαό της Αϊτής».

Μετά την επιστροφή του, κατατέθηκαν μηνύσεις εις βάρος του, για παράνομες συλλήψεις, βασανιστήρια, φυλακίσεις, εξαναγκαστική εξορία των αντιπάλων του αλλά και υπεξαίρεση χρημάτων, εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Ωστόσο καμιά δίκη δεν κατέστη δυνατόν να εκδικαστεί.

Ύστερα από τις επανειλημμένες αρνήσεις του να παρουσιαστεί ενώπιον της δικαιοσύνης, οδηγήθηκε για πρώτη φορά ενώπιον του Εφετείου του Πορτ-ο-Πρενς τον Φεβρουάριο του 2013.

Η δικαιοσύνη είχε διατάξει τη διεξαγωγή νέας έρευνας τον περασμένο Φεβρουάριο για «απαράγραπτα» εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που είχαν αποδοθεί στον πρώην δικτάτορα.

Ο Ντιβαλιέ, του οποίου οι δικηγόροι υπογράμμιζαν συχνά την εύθραυστη υγεία του, ζούσε σε αριστοκρατική συνοικία στα υψώματα του Πορτ-ο-Πρενς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024