Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι Λετονοί ψηφίζουν με το βλέμμα στραμμένο στην Ουκρανία

Οι Λετονοί ψηφίζουν με το βλέμμα στραμμένο στην Ουκρανία

Ανήσυχοι για την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι Λετονοί προσέρχονται στις κάλπες το Σάββατο για την εκλογή των βουλευτών. Παρά το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις προηγείται το φιλορωσικό κόμμα, θεωρείται δύσκολο να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ανήσυχοι για την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι Λετονοί προσέρχονται στις κάλπες το Σάββατο για την εκλογή των βουλευτών. Παρά το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις προηγείται το φιλορωσικό κόμμα, θεωρείται δύσκολο να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και πρόκειται να κλείσουν στις 20:00.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα της σημαντικής ρωσόφωνης μειονότητας, το Αρμονία, ο αρχηγός του οποίου, ο δήμαρχος της Ρίγας Νιλς Ουσάκοφς, δηλώνει θαυμαστής του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αναμένεται να έρθει πρώτο με 24% των ψήφων. Όμως δεν έχει καμιά ελπίδα να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς οι άλλοι σχηματισμοί θα ενωθούν εναντίον του.

Έτσι ο απερχόμενος συνασπισμός υπό το κόμμα Ενότητα της πρωθυπουργού Λαϊμντότα Στραουγιούμα, μιας 63χρονης τεχνοκράτισσας, αναμένεται ότι θα παραμείνει επικεφαλής της βαλτικής χώρας των δύο εκατομμυρίων κατοίκων, μέλους του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της ευρωζώνης.

«Ψήφισα την Ενότητα, θεωρώντας ότι είναι ένα μικρότερο κακό. Σε ό,τι αφορά την οικονομία, τους έχω εμπιστοσύνη περισσότερο απ’ ό,τι στους άλλους» δήλωσε ο 25χρονος Μάρις Σκράστινς αφού έριξε την ψήφο του σε εκλογικό τμήμα του Γιούγκλα, βόρειου προαστίου της Ρίγας.

Όμως ο Λεονίντς, ένας συνταξιούχος μηχανικός, προτιμά την Αρμονία. «Παρακολούθησα τις συζητήσεις και διαπίστωσα πως ο Ουσάκοφς ήταν ο καλύτερος […] Δεν πιστεύω ότι θα αφήνει να του υπαγορεύει ο Πούτιν τι θα κάνει».

Σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων SKDS, ο τετρακομματικός συνασπισμός ενδέχεται να κερδίσει 61 έδρες, δηλαδή πέντε λιγότερες απ’ όσες έχει σήμερα, σε μια 100μελή βουλή.

Η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη με φόντο φόβους οι οποίοι εκδηλώθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και το ξέσπασμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όπου οι αυτονομιστές υποστηρίζονται από τη Μόσχα.

Καθώς υποψιάζονται το Κρεμλίνο ότι θέλει να αποκαταστήσει την εξουσία του στη ζώνη της πρώην ΕΣΣΔ, οι κάτοικοι της Βαλτικής φοβούνται την αποσταθεροποίηση των μικρών κρατών τους, δύο από τα οποία, η Λετονία και η Εσθονία, έχουν σημαντικές ρωσόφωνες μειονότητες.

Ωστόσο οι ρωσόφωνοι, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 25% του πληθυσμού, διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι τρέφουν υπερβολική συμπάθεια για τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ζούμε εδώ, πληρώνουμε φόρους, μεγαλώνουμε τις οικογένειές μας […] Είμαστε περισσότερο πιστοί απ’ όλους αυτούς που έφυγαν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά», εξηγεί η Μαρίνα Σοκόλοβα, εκπρόσωπος της πόλης του Ρέζνεκε, η οποία διοικείται από την Αρμονία και ο μισός πληθυσμός της είναι ρωσόφωνος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024