Σε διπλωματικά υψηλούς τόνους καταδικάζουν οι ΗΠΑ αναφορές του παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς σε βάρος του Ισραήλ κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας πως σχόλιά του ήταν «προκλητικά» και «δεν βοηθούν στην καλλιέργεια θετικού κλίματος» στο Παλαιστινιακό.

Ο Αμπάς είχε χαρακτηρίζει «πόλεμο γενοκτονίας» τη σύρραξη του καλοκαιριού. Καλώντας σε σαφές χρονοδιάγραμμα για «να μπει τέλος στην ισραηλινή κατοχή», είπε πως το Ισραήλ έχει διαπράξει «σειρά εγκλημάτων πολέμου μπροστά στα μάτια όλης της υφηλίου».

Τα σχόλια προκάλεσαν φυσικά άμεσα την αντίδραση του Ισραήλ, ο ΥΠΕΞ του οποίου Άβιγκντορ Λίμπερμαν μίλησε για «αβάσιμες κατηγορίες» και για «διπλωματική τρομοκρατία».

Το αμερικανικό υπουργείου Εξωτερικών πήρε την σκυτάλη και καταδίκασε με τη σειρά του τα σχόλια του Αμπάς. «Στη ομιλία του προέδρου Αμπάς, χρησιμοποιήθηκαν προσβλητικοί χαρακτηρισμοί οι οποίοι είναι βαθιά απογοητευτικοί και τους οποίους απορρίπτουμε», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψακή.

Μιλώντας για «προκλητικές» δηλώσεις, η εκπρόσωπος χαρακτήρισε τις αναφορές «αντιπαραγωγικές», λέγοντας πως «υπονομεύουν τις προσπάθειες για καλλιέργεια θετικού κλίματος και για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο πλευρών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ