Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Λοβέρδος: Ανάγκη κυβερνητικής σύσκεψης για το θέμα των διοικητικών

Την ερχόμενη Παρασκευή, ή το αργότερο τη Δευτέρα θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες θα θεσπίζονται κριτήρια για την εφαρμογή του μέτρου των μετεγγραφών φοιτητών,  ανακοίνωσε ο Ανδρ.Λοβέρδος. Για το θέμα των διαθέσιμων διοικητικών υπαλλήλων, ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι «δεν υπάρχουν απολύσεις εδώ» και πρόσθεσε πως υπάρχει ανάγκη για σύσκεψη σε κυβερνητικό επίπεδο για το μέλλον αυτής της υπόθεσης.

Την ερχόμενη Παρασκευή, ή το αργότερο τη Δευτέρα θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες θα θεσπίζονται κριτήρια για την εφαρμογή του μέτρου των μετεγγραφών φοιτητών από πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ανακοίνωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Κατά την ενημέρωση που παρείχε στους βουλευτές για τα θέματα της αρμοδιότητάς του ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι σκοπεύει σε έντιμη εφαρμογή του νόμου των μετεγγραφών που θα ικανοποιεί όσους πραγματικά έχουν ανάγκη και προανήγγειλε την κατάθεση σχετικής τροπολογίας εφόσον δεν επαρκούν οι υπουργικές αποφάσεις για το θέμα.

Αφού ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε ότι οι αποφάσεις θα εκδοθούν στο τέλος ή την αρχή της ερχόμενης εβδομάδας, αλλά η διαβούλευση δεν έχει τελειώσει ακόμη, εξήγησε ότι η μία θα εκδοθεί από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών για το θέμα των μη εχόντων (το εισοδηματικό κριτήριο) που συνοδεύεται με το όριο του 10% για κάθε τμήμα .

Σχετικώς με την «γενναιόδωρη ρύθμιση» -όπως χαρακτήρισε την τροπολογία Αρβανιτόπουλου που ψήφισε η Βουλή τον περασμένο Μάιο– ο κ. Λοβέρδος είπε ότι πρέπει να εκδοθεί μια υπουργική απόφαση που θα καθορίζει λεπτομέρειες, οι οποίες αφορούν και τις μετεγγραφές λόγω χαμηλού εισοδήματος, το πότε δηλαδή θα γίνουν οι αιτήσεις.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η προθεσμία αιτήσεως μετεγγραφής θα είναι πενθήμερη (από μία Δευτέρα που θα ξεκινήσει μία εβδομάδα μετά τη λήξη των εγγραφών στις 26 Σεπτεμβρίου) ώστε να δοθεί χρόνος κάποιων ημερών ή εβδομάδων για την διαμόρφωση της απάντησης στο αίτημα.

Aνέφερε ότι στην υπουργική απόφαση εκτός από το εισοδηματικό θέμα θα ρυθμιστεί και το ζήτημα για το που δικαιούται ο φοιτητής να μετεγγραφεί.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε εμείς να γίνει το δικαίωμα της μετεγγραφής δικαίωμα μετεγγραφής του οποιουδήποτε δίνει εξετάσεις. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε αυτό να γίνει. Στην υπουργική απόφαση θα λέμε ότι ο σκοπός του νομοθέτη είναι να πάει εκεί που είναι ο πατέρας και η μητέρα του. Τελεία και παύλα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα των τμημάτων, διαβεβαίωσε ότι δεν θα κλείσει κανένα Τμήμα χωρίς εισήγηση πρύτανη ή προέδρου ΤΕΙ.

Όπως εξήγησε, πρυτάνεις και πρόεδροι ΤΕΙ πηγαίνουν στο υπουργείο και δηλώνουν αδυναμία λειτουργίας των τμημάτων τους, «όμως τους ζητούμε να μας φέρουν γραπτές αποφάσεις των οργάνων για να αξιολογηθούν κατόπιν από το υπουργείο».

Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δεν λειτουργούν με δημόσιες σχέσεις. Λειτουργούν δημόσια και πρέπει αυτό να τεκμηριώνεται με αποφάσεις αρμοδίων οργάνων, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

«Βρισκόμαστε σε διάλογο. Απευθυνθήκαμε στα 36 ιδρύματα και περιμένουμε τις απαντήσεις τους. Όταν τις συλλέξουμε, σε σύντομο ελπίζω χρόνο, θα παρακολουθήσουμε τις εισηγήσεις των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ όπου κρίνουμε ότι αυτές είναι απολύτως απαραίτητες για να τεκμηριώσουν τις δικές μας πολιτικές επιλογές. Χωρίς τέτοια εισήγηση κανένα τμήμα δεν θα κλείσει, διότι ο σχετικός φάκελος που θα συνοδεύει την απόφαση θα είναι ελλιπής από πλευράς αιτιολογίας» ενημέρωσε ο κ. Λοβέρδος.

Διοικητικοί πανεπιστημίων

Αναφορικά με το θέμα των διαθέσιμων διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι «δεν υπάρχουν απολύσεις εδώ» και πρόσθεσε πως υπάρχει ανάγκη για σύσκεψη σε κυβερνητικό επίπεδο για το μέλλον αυτής της υπόθεσης.

«Γιατί δεν είναι μόνο το θέμα των απολύσεων, έχει και ειδικές πτυχές η διαρρύθμιση των θεμάτων των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων», είπε και υπενθύμισε ότι από την αξιολόγηση τρίτου εκτός δημοσίου αξιολογητή προκύπτει ανάγκη προσλήψεων, όχι απολύσεων. «Άρα δεν έχω κάτι να προσθέσω για το θέμα. Όταν το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο συνέλθει, θα υπάρξει ενημέρωση κατά προτεραιότητα των πρυτάνεων και των προέδρων ΤΕΙ» κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024