Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Task Force: Τα 12 βήματα που θα στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Task Force: Τα 12 βήματα που θα στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Το δυσμενές περιβάλλον, στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν σήμερα οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις περιγράφει το κείμενο πολιτικής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα (Task Force). Η έκθεση περιλαμβάνει και τις 12 προτάσεις που οι κοινωνικοί εταίροι θεωρούν πιο σημαντικές για τη βελτίωση των όρων δραστηριοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το δυσμενές περιβάλλον στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν σήμερα οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις περιγράφει το κείμενο πολιτικής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα (Task Force) που δόθηκε σήμερα Τρίτη στη δημοσιότητα.

Η έκθεση με τίτλο «Ανάπτυξη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα» περιλαμβάνει και τις 12 προτάσεις που οι κοινωνικοί εταίροι θεωρούν πιο σημαντικές για τη βελτίωση των όρων δραστηριοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μιλώντας σήμερα στην εκδήλωση παρουσίασης της έκθεσης που κατήρτισε η Ομάδα Δράσης με την συνδρομή των κοινωνικών εταίρων που εκπροσωπούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα (ΚΕΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ ανέφερε πως η κατάσταση στην ελληνική οικονομία παραμένει ευαίσθητη και ότι θα πρέπει να υπάρξουν το συντομότερο παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας, κάτι που όπως ανέφερε βρίσκεται στο επίκεντρο της ατζέντας τα τελευταία δύο χρόνια.

«Δυστυχώς οι συνθήκες εξακολουθούν να είναι δύσκολες», είπε και έφερε ως παράδειγμα το ότι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει μειωθεί κατά 50% από την έναρξη της κρίσης και τα επιτόκια χορηγήσεων παραμένουν υψηλά.

Ο ίδιος σημείωσε ότι πολύ μεγάλη συμβολή για τη νέα προγραμματική περίοδο μπορεί να έχουν τα διαρθρωτικά ταμεία στο θέμα της χρηματοδότησης. Υπογράμμισε, επίσης, ότι είναι απαραίτητος ο διυπουργικός συντονισμός με την καθοδήγηση του επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής για τις ΜμΕ της ΕΕ.

Ακόμη, η έκθεση της Task Force ανέδειξε κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες επιχειρηματίες στις συναλλαγές τους με το δημόσιο και τις τράπεζες. Ενδεικτικά αναφέρεται πως το κόστος έναρξης μιας επιχείρησης στην Ελλάδα είναι 910 ευρώ έναντι μέσου όρου 343 ευρώ στην ΕΕ. Ομοίως, ο χρόνος που χρειάζονται οι δημόσιες αρχές για να καταβάλουν τις πληρωμές έχει αυξηθεί σήμερα στις 114 ημέρες, και είναι τετραπλάσιος του μέσου όρου της ΕΕ. Αλλά και η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα είναι πολύ πιο δαπανηρή και δύσκολη, ανερχόμενη στο 11,8% της αξίας των περιουσιακών στοιχείων σε σύγκριση με 4,6% στην ΕΕ.

Μετέχοντας στην εκδήλωση ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας τόνισε πως το σημερινό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας δεν είναι διατηρήσιμο και αναγνώρισε πως η χώρα χρειάζεται περισσότερες επιχειρήσεις και όχι περισσότερους δημόσιους υπαλλήλους αλλά ικανότερο δημόσιο τομέα. Ο ίδιος ανέφερε ότι στόχος του υπουργείου είναι να διευκολύνει την είσοδο στο επιχειρείν. «Δεν χρειαζόμαστε ήρωες, ούτε χιλιάδες εργατοώρες για να ανοίξεις ένα καφενείο» είπε ο ίδιος.

Ο υπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι να δημιουργηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και να μειωθεί το κεφάλαιο έναρξης των επιχειρήσεων στο ελάχιστο απαραίτητο. Γνωστοποίησε δε ότι πριν το τέλος του έτους θα έχει αλλάξει το πτωχευτικό δίκαιο για επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Ο κ. Ράιχενμπαχ απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τόνισε πως από τις προτάσεις που εμπεριέχονται στην έκθεση «Ανάπτυξη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα» οι 12 είναι ιδιαίτερα επείγουσες και πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα. Αυτές αφορούν στα εξής:

1. Μεταρρύθμιση του νομικού και θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση επενδύσεων και επιχειρήσεων.

2. Περαιτέρω απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών μέσω εξορθολογισμού και ψηφιοποίησης των διαδικασιών.

3. Μείωση φορολογικής επιβάρυνσης για τις ΜμΕ (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης και τοπικοί φόροι) και μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης ενέργειας.

4. Προώθηση πιστοποιημένων ηλεκτρονικών πληρωμών μεταξύ του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων.

5. Στενότερη εποπτεία της αγοράς για την αποφυγή ολιγοπωλιακών καταστάσεων και μείωση της αντι-ανταγωνιστικής συμπεριφοράς του παράνομου εμπορίου μέσω αυστηρών ελέγχων στις αποθήκες καθώς και στο δίκτυο πωλήσεων.

6. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση μέσω των κονδυλίων της ΕΕ, άμεσα διαθέσιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πρόταση είναι να δοθεί προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων χρηματοδότησης.

7. Διασφάλιση της αποτελεσματικής δρομολόγησης του Ιδρύματος για την Ανάπτυξη (επενδυτικό ταμείο IfG), ιδίως τα παράθυρα χρέους και ιδίων κεφαλαίων.

8.Καλύτερος σχεδιασμός χρηματοδοτικών μέσων μέσω της χρήσης των κονδυλίων της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 για την καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

9. Στήριξη εξαγωγικών δραστηριοτήτων μέσω προγραμμάτων συγχρηματοδότησης.

10.Βελτίωση της αναπτυξιακής πολιτικής για την προώθηση συνεργατικών σχηματισμών (cluster) και επιχειρηματικών πάρκων.

11. Βελτίωση του νομικού και θεσμικού πλαισίου πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων.

12. Ελευθερία επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας στον ΟΑΕΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024