Οι αντίπαλοι προεδρικοί υποψήφιοι στο Αφγανιστάν κατέληξαν στην πολυαναμενόμενη συμφωνία για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας μετά το πολιτικό χάος που ακολούθησε τις βουλευτικές εκλογές και τις αλληλοκατηγόριες για νοθεία.

Η παρατεταμένη πολιτική κρίση αποσταθεροποίησε περαιτέρω το Αφγανιστάν τη στιγμή που οι στρατιωτική συμμαχία υπό τις ΗΠΑ ετοιμάζεται για την απόσυρση του μεγαλύτερου αριθμού των στρατευμάτων της στα τέλη του 2014, με το Αφγανιστάν να αναλαμβάνει την ευθύνη αντιμετώπισης της βίας των Ταλιμπάν.

Εκπρόσωπος του προεδρικού υποψηφίου Ασράφ Γκάνι δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας το βράδυ του Σαββάτου ότι επιλύθηκε «το 100%» των εναπομείναντων ζητημάτων και αμφότερες οι πλευρές επικύρωσαν τη συμφωνία.

Την οριστικοποίηση της συμφωνίας επικύρωσε και ο εκπρόσωπος του νυν προέδρου Χαμίντ Καρζάι. Η συμφωνία υπογράφεται την Κυριακή ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων της επανακαταμέτρησης των ψήφων των προεδρικών εκλογών.

Εκπρόσωποι του έτερου προεδρικού υποψηφίου, πρώην υπουργού Αμπντάλα Αμπντάλα, δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για κάποιο σχόλιο, μεταδίδει το Reuters.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ