Ανάσες στο Λονδίνο δίνει η τελευταία δημοσκόπηση για την Σκωτία
Διαφορετικά είναι τα δεδομένα της νέας δημοσκόπησης σκωτσέζικης εφημερίδας σχετικά με το δημοψήφισμα. Σύμφωνα με την νέα έρευνα, το 47,6% δηλώνει ότι θα ψηφίσει «όχι», έναντι 42,4% που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας. Οι αναποφάσιστοι κινούνται στα επίπεδα του 10%.
Διαφορετικά είναι τα δεδομένα της νέας δημοσκόπησης σκωτσέζικης εφημερίδας σχετικά με το δημοψήφισμα. Σύμφωνα με την νέα έρευνα, το 47,6% δηλώνει ότι θα ψηφίσει «όχι», έναντι 42,4% που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας. Οι αναποφάσιστοι κινούνται στα επίπεδα του 10%.
Αν δεν λήφθούν υπόψη οι αναποφάσιστοι τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: 53% υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο και 47% υπέρ της ανεξαρτησίας.
Η έρευνα που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Daily Record με δείγμα 1.000 σκωτσέζους, δείχνει ότι ο ανδρικός πληθυσμός είναι μοιρασμένος: το 46,4% δηλώνει ότι θα ψηφίσει «ναι» και το 46,8% «όχι».
Αντίθετα, οι γυναίκες ενισχύουν το «όχι»: το 48,5% δεν θέλει την ανεξαρτησία, έναντι 38,6% που επιθυμεί ανεξάρτητη Σκωτία.
Σχολιάζοντας την τελευταία δημοσκόπηση, ο Άλεξ Σάλμοντ δήλωσε ότι το «ναι» είναι το αουτσάιντερ της εκλογικής μάχης και αυτό επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά.
«Γιατί; Γιατί γνωρίζουμε ότι η πολιτική ελίτ του Λονδίνου θα τα δώσει όλα τις επόμενες εβδομάδες. Θα ρίξει τα πάντα στην αρένα, από τον νεροχύτη της κουζίνας ενδεχομένως και το σαλόνι» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Λίγες ώρες νωρίτερα, το Λονδίνο μετακόμισε (πολιτικά τουλάχιστον) στην Σκωτία προκειμένου να ενισχύσει την εκστρατεία του Better Together.
O πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους από τη μία, αλλά έσπευσε να προειδοποιήσει ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία θα πρέπει να ξεχάσει τη λίρα.
Ο Κάμερον αξιοποίησε την δήλωση του Μάρκ Κάρνεϊ, διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, πως η Σκωτία θα αναγκαστεί να κόψει δικό της νόμισμα εάν γίνει ανεξάρτητη.
Ο Κάμερον προσπάθησε επίσης να διαχωρίσει σε όλους τους δυνατούς τόνους την ενδεχόμενη δυσφορία των ψηφοφόρων απέναντι στην παρούσα βρετανική κυβέρνηση με την επικείμενη κάλπη του δημοψηφίσματος.
«Πιστεύω πως ο κόσμος αισθάνεται λίγο σαν να επρόκειτο για βουλευτικές εκλογές, πως παίρνεις μία απόφαση και μετά από πέντε χρόνια μπορείς να πάρεις μία άλλη απόφαση εάν βαρεθείς τους Τόρις, να τους δώσεις μια κλωτσιά και μετά ίσως το ξανασκεφτείς» είπε στο Εδιμβούργο.
Το δημοψήφισμα όμως «είναι πολύ διαφορετικό από βουλευτικές εκλογές, εδώ η απόφαση δεν είναι για τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά για τον επόμενο αιώνα», τόνισε.
Στο Κοινοβούλιο του Λονδίνου, τα τρία κόμματα έχουν δεσμευτεί να περάσουν με ταχείες διαδικασίες νόμους που θα διασφαλίζουν στη Σκωτία μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών εσόδων και μεγαλύτερες αρμοδιότητες στο πεδίο των κοινωνικών παροχών.
Το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (SNP) του Άλεξ Σάλμοντ έχει απορρίψει αυτές τις παροχές, θεωρώντας ότι αποτελούν προσπάθεια δωροδοκίας των ψηφοφόρων.
Περιέργως και η κοινή γνώμη στην Αγγλία δεν μοιάζει να συμμερίζεται τη διάθεση της κυβέρνησης να τα «δώσει όλα» στους Σκωτσέζους για να μείνουν στην Ένωση.
Αποκαλυπτική είναι η έρευνα του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ: οι Άγγλοι ζητούν πιο σκληρή στάση έναντι των σκωτσέζων, σε περίπτωση που φύγουν από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε περίπτωση που μείνουν, ακόμα σκληρότερη…
Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Markos by Night: Το γέλιο επιστρέφει και αυτό το Σάββατο
- Το προφίλ του 89χρονου που τραυμάτισε 5 άτομα σε δύο διαφορετικά σημεία της Αθήνας
- Πηγές της Περιφέρειας υποστηρίζουν ότι υπάρχει πρόθεση τα Προσφυγικά να επιστραφούν ως χώροι κοινωνικής κατοικίας
- Υποκλοπές: Η δεύτερη αρχειοθέτηση και οι επόμενες κινήσεις των πρωταγωνιστών – Κλειδί η δίκη στο Εφετείο και οι νέες μηνύσεις που… ψήνονται
- Μια νύχτα μόνο: Αποκαλύψεις που φέρνουν τα πάνω κάτω
- Πέρασαν 33 χρόνια από τον σοκαριστικό τραυματισμό του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς (vids)
- Η κόρη της Αντζελίνα Τζολί, Ζαχάρα, λέει πως «είναι τιμή της να την αποκαλεί μητέρα της»
- Κρίση χωρίς προηγούμενο στη Φενέρμπαχτσε
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 28.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/t_h_e_h_i_d_d_e_n_-peWhm5_xJjI-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442