Με δικαστική απόφαση απορρίπτεται η αίτηση του Θ. Κατσανέβα και ως προς τον Diu και ως προς την ΕΕΛ/ΛΑΚ για ουσιαστικούς λόγους: δε θεωρεί ότι το λήμμα της Βικιπαίδειας προσθέτει οποιαδήποτε επιπρόσθετη ή προσβλητική για τον αιτούντα πληροφορία πέραν των όσων αναγράφονται στην αρχική χειρόγραφη διαθήκη του Α. Παπανδρέου, την οποία κρίνει ως ισχυρή, κι επιπλέον κάνει αναφορά στο ότι το λήμμα της Βικιπαίδειας έχει λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα ώστε να γίνεται μια ισορροπημένη παρουσίαση της εν λόγω διαφοράς.

Η ΕΕΛ/ΛΑΚ πριν από περίπου 2 χρόνια έλαβε έγγραφο εξώδικης διαμαρτυρίας από τον κ. Κατσανέβα Θεόδωρο στο οποίο ζητούσε να γίνει διαγραφή μέρους του άρθρου που υπάρχει αναρτημένο στην Βικιπαίδεια για τον ίδιο, θεωρώντας ότι η ΕΕΛ/ΛΑΚ είναι υπεύθυνη και εκπροσωπεί τους συντάκτες και διαχειριστές της Wikipedia καθώς και ότι εμπλέκεται στη σύνταξη του περιεχομένου της. Στη συνέχεια, και αφού η ΕΕΛ/ΛΑΚ ενημέρωσε εγγράφως ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα της εξώδικης διαμαρτυρίας καθώς δεν εκπροσωπεί τη Wikipedia, τόσο την ελληνική έκδοση αυτής αλλά και οποιαδήποτε άλλη και σε καμία περίπτωση δεν επιβλέπει τους διαχειριστές ή τους συντάκτες της, ούτε επιμελείται το περιεχόμενο που αναρτάται σε αυτήν, ο κ. Κατσανέβας προχώρησε σε αγωγή εναντίον της ΕΕΛ/ΛΑΚ αλλά και του συντάκτη που έχει αναρτήσει το εν λόγω άρθρο, κατέθεσε και αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα τα οποία εκδικάστηκαν.

H απόφαση της 28.08.2014 απορρίπτει την αίτηση του Θ. Κατσανέβα και ως προς τον Diu και ως προς την ΕΕΛ/ΛΑΚ και μάλιστα για ουσιαστικούς λόγους: δε θεωρεί ότι το λήμμα της Βικιπαίδειας προσθέτει οποιαδήποτε επιπρόσθετη ή προσβλητική για τον αιτούντα πληροφορία πέραν των όσων αναγράφονται στην αρχική χειρόγραφη διαθήκη του Α. Παπανδρέου, την οποία κρίνει ως ισχυρή, κι επιπλέον κάνει αναφορά στο ότι το λήμμα της Βικιπαίδειας έχει λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα ώστε να γίνεται μια ισορροπημένη παρουσίαση της εν λόγω διαφοράς. Η αίτηση απορρίπτεται και για την ΕΕΛ/ΛΑΚ ως μη έχουσας τη δυνατότητα να ελέγξει και άρα να επέμβει στο περιεχόμενο των καταχωρήσεων.

Σχολιάζοντας την απόφαση η μη κερδοσκοπική Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα αναφέρει: «Τα δικαστήρια έχουν την τάση να κοιτούν στο παρελθόν, αφού εξετάζουν περιστατικά που έχουν ήδη συμβεί βασισμένα σε νόμους που εκφράζουν την συμφωνία μιας κοινωνίας για το πως πρέπει να ρυθμίζονται κοινωνικο-οικονομικές σχέσεις. Η τεχνολογία έχει την τάση να κοιτάει στο μέλλον, καθώς μας δίνει νέες δυνατότητες αλλάζοντας, έτσι, την ίδια την καθημερινότητά μας. Η περίπτωση της απόφασης σε σχέση με τη Βικιπαίδεια είναι μία από τις λίγες περιπτώσεις που τεχνολογία και δίκαιο φαίνεται να βρίσκουν ένα κοινό σημείο: Αυτό της κοινής λογικής. Κι αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο μάθημα που πρέπει να κρατήσουμε από την ιστορία της υπόθεσης Κατσανέβας vs. Diu και ΕΕΛ/ΛΑΚ.»

Προηγουμένως, η ΕΕΛΛΑΚ είχε χαρακτηρίσει «απειλή για την ελευθερία του λόγου» την προσωρινή Διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία ο συντάκτης και διαχειριστής της Βικιπαίδεια Diu διατάχτηκε να διαγράψει στοιχεία από το βιογραφικό σημείωμα του Θεόδωρου Κατσανέβα στη Βικιπαίδεια.

In.gr Τεχνολογία