Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο δράστης της επίθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο «βασανιστής» του ISIS

Ο δράστης της επίθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο «βασανιστής» του ISIS

Ένας γάλλος δημοσιογράφος που κρατείτο όμηρος στη Συρία από ισλαμιστές δήλωσε ότι ένας από τους φρουρούς και βασανιστές του ήταν ο ύποπτος για την αιματηρή επίθεση της 24ης Μαΐου στο Εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες, όπου έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.

Ένας γάλλος δημοσιογράφος που κρατείτο όμηρος στη Συρία από ισλαμιστές δήλωσε ότι ένας από τους φρουρούς και βασανιστές του ήταν ο ύποπτος για την αιματηρή επίθεση της 24ης Μαΐου στο Εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες, όπου έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.

Το γαλλικό περιοδικό Le Point δημοσίευσε το Σάββατο δηλώσεις του δημοσιογράφου του, Νικολά Χενίν, ο οποίος υποστηρίζει ότι βασανίστηκε από τον Μεχντί Νεμούς, γάλλο υπήκοο που είχε ενταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών στη Συρία.

Ο Χενίν κρατήθηκε όμηρος για κάποιο διάστημα μαζί με τους αμερικανούς δημοσιογράφους Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σοτλόφ, οι οποίοι εκτελέστηκαν δια αποκεφαλισμού από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους τις τελευταίες εβδομάδες.

Αφέθηκε ελεύθερος τον Απρίλιο, μαζί με άλλους τρεις δημοσιογράφους.

Ο Χενίν δηλώνει ότι ο Νεμούς ήταν μία από τις πιο τρομερές φιγούρες των τζιχαντιστών. Ο ίδιος λέει ότι όταν ο Νεμούς δεν τραγουδούσε, βασάνιζε.

Ήταν γνωστός ως «Αμπού Ομάρ, ο βασανιστής» και ήταν μέλος μιας μικρής ομάδας γάλλων δεσμοφυλάκων, οι «επισκέψεις» των οποίων τρομοκρατούσαν τους σύρους κρατούμενους.

«Κάθε νύχτα τα χτυπήματα άρχιζαν να πέφτουν στο δωμάτιο, όπου με ανέκριναν και μένα. Τα βασανιστήρια κρατούσαν όλο το βράδυ, μέχρι τις πρωινές προσευχές» θυμάται ο Χενίν.

Τον περιγράφει στον περιοδικό Le Point ως έναν δεσμοφύλακα «εγωκεντρικό και μυθομανή για τον οποίο η τζιχάντ δεν είναι τελικά παρά το πρόσχημα για να κορέσει την αρρωστημένη δίψα του για καταξίωση. Ένα χαμένο κορμί, ένας διεστραμμένος νέος».

Η δικηγόρος του Χενίν, Μαρί Λορ Ινγκούφ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «όλοι οι όμηροι» επιβεβαίωσαν ότι ο Νεμούς ήταν ένας από τους φρουρούς τους. «Ζούσαν μαζί του για αρκετούς μήνες» είπε η ίδια.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ επιβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες «έχουν διαβιβάσει στη δικαιοσύνη στοιχεία που παραπέμπουν στο ενδεχόμενο ο Νεμπούς να έχει υπάρξει δεσμοφύλακας των ομήρων μας», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Νεμούς είναι προφυλακισμένος από τότε που συνελήφθη στη Γαλλία λίγο μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στις Βρυξέλλες τον Μάιο και στη συνέχεια εκδόθηκε στο Βέλγιο. Δικαστής στις Βρυξέλλες αναμένεται να αποφασίσει για την περαιτέρω κράτησή του την Παρασκευή.

Όταν συνελήφθη, στις 30 Μαΐου κατά τη διάρκεια έρευνας ρουτίνας στη Μασσαλία, οπλοφορούσε και είχε σημαία με το έμβλημα του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και φιλμ που αναφερόταν στη σφαγή των Βρυξελλών.

Οι γαλλικές αρχές υποστηρίζουν ότι περίπου 900 γάλλοι υπήκοοι έχουν εμπλακεί στην τζιχάντ (ιερός πόλεμος) στην περιοχή της Συρίας. Πολλές δεκάδες από αυτούς, μάλιστα, έχουν σκοτωθεί.

Μιλώντας τον περασμένο μήνα στο Associated Press, ο Χενίν, είχε πει ότι ο Τζέιμς Φόλεϊ, ο δημοσιογράφος που αποκεφαλίστηκε από τους τζιχαντιστές, υφίστατο σκληρότερα βασανιστήρια εξαιτίας της εθνικότητάς του, τα οποία αντιμετώπιζε πάντα με κουράγιο και αξιοπρέπεια.

Αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων τζιχαντιστών

Τουλάχιστον 31 άνθρωποι, άμαχοι και τζιχαντιστές, σκοτώθηκαν κατά τις επιδρομές που πραγματοποίησε η πολεμική αεροπορία του συριακού καθεστώτος κατά της επαρχίας Ράκα, διοικητικού κέντρου του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Τα πολεμικά αεροσκάφη του καθεστώτος πραγματοποίησαν οκτώ επιδρομές κατά της πόλης Ράκα και των περιχώρων της» δήλωσε ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ράμι Αμπντελ Ραχμάν. Κατά τις επιδρομές σκοτώθηκαν 16 άμαχοι, ανάμεσά τους τρία παιδιά και δύο γυναίκες, και 15 τζιχαντιστές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024