Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Να σταματήσουν την επίθεση κάλεσε τους φιλορώσους ο Πούτιν

Να σταματήσουν την επίθεση κάλεσε τους φιλορώσους ο Πούτιν

Να σταματήσουν την προέλαση στην ανατολική Ουκρανία κάλεσε τους φιλορώσους αυτονομιστές ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Λίγο νωρίτερα το Κίεβο ανακοίνωσε ότι Ποροσένκο και Πούτιν βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τον μηχανισμό κατάπαυσης του πυρός, ανασκευάζοντας προηγούμενη αναφορά ότι οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει σε «μόνιμη κατάπαυση του πυρός». Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, τα βήματα που προτείνει ο Πούτιν δεν εξετάζουν το καθεστώς της ανατολικής Ουκρανίας.

Να σταματήσουν την προέλαση στην ανατολική Ουκρανία κάλεσε τους φιλορώσους αυτονομιστές ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ παράλληλα, κάλεσε και την Ουκρανία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την περιοχή. Λίγο νωρίτερα το Κίεβο ανακοίνωσε ότι Ποροσένκο και Πούτιν βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τον μηχανισμό κατάπαυσης του πυρός, ανασκευάζοντας προηγούμενη ασαφή αναφορά ότι οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει σε «μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Τα διπλωματικά μπρος-πίσω συμβαίνουν μία ημέρα πριν από την σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία και ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται στην Εσθονία θέλοντας να επιδείξει αλληλεγγύη προς τις χώρες που εκφράζουν φόβους ότι θα μπορούσαν να γίνουν οι επόμενοι στόχοι της Ρωσίας.

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ πρόκειται να εγκρίνει σχέδιο ταχείας ανάπτυξης χιλιάδων στρατιωτών εντός ολίγων ημερών σε απάντηση της ρωσικής απειλής.

Από την πλευρά του ο ρώσος πρόεδρος, που επισκέπτεται το Ουλάν Μπατόρ, παρουσίασε σχέδιο επτά σημείων.

Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία, είπε ότι το Κίεβο πρέπει να αποσύρει τους στρατιώτες του και να σταματήσει τις εχθροπραξίες.

«Οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει άμεσα και ταυτόχρονα να κάνουν τα ακόλουθα. Το πρώτο πράγμα είναι να σταματήσουν οι ένοπλες δυνάμεις και οι αυτονομιστές τη δράση τους στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Δεύτερον, ο ουκρανικός στρατός να αποσυρθεί σε απόσταση ασφαλείας, ώστε να μην είναι εφικτή η επίθεση σε κατοικημένες περιοχές» δήλωσε ο Βλ.Πούτιν.

Ζήτησε ακόμη να τεθεί σε εφαρμογή διεθνές σχέδιο ελέγχου της εφαρμογής της εκεχειρίας με την αποστολή παρατηρητών και να σταματήσει η χρήση των αεροπορικών δυνάμεων εναντίον των πολιτών.

Επίσης, ζήτησε ανταλλαγή αιχμαλώτων, δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους πρόσφυγες και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως περιμένει μια πιθανή τελική συμφωνία μεταξύ Κιέβου και των ανταρτών ώς την Παρασκευή.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο εκπρόσωπος του Πούτιν ανακοίνωσε ότι οι προτάσεις του ρώσου προέδρου δεν εξετάζουν το καθεστώς της ανατολικής Ουκρανίας. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν πρόκειται για ολοκληρωμένο σχέδιο, αλλά για μέτρα αναμένεται να συζητηθούν περαιτέρω.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι ελπίζει ότι η ειρηνευτική διαδικασία θα ξεκινήσει την Παρασκευή στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ και κάλεσε τους πολιτικούς να στηρίξουν τις συνομιλίες.

«Ελπίζω πραγματικά ότι την Παρασκευή στο Μινσκ θα ξεκινήσει επιτέλους η ειρηνευτική διαδικασία» είπε. «Ο λαός της Ουκρανίας στηρίζει πλήρως την ειρήνη, ενώ οι πολιτικοί επιθυμούν παιχνίδια πολέμου. Θέλω να πω ότι δεν θα επιτρέψω κάτι τέτοιο» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αντρέι Γιάτσανιουκ, υποστήριξε ότι οι προτάσεις του Πούτιν για ειρήνη αποτελούν μια απόπειρα εξαπάτησης της Δύσης, ώστε να αποφύγει την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

«Το πραγματικό σχέδιο του Πούτιν είναι να καταστρέψει την Ουκρανία και να αποκαταστήσει τη Σοβιετική Ένωση» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γιατσενιούκ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξαγγείλει ότι ώς την Παρασκευή θα έχει έτοιμη τη νέα λίστα κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024