Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Προς έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ για τον εφιάλτη στο Ιράκ

Προς έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ για τον εφιάλτη στο Ιράκ

Συναγερμός διεθνώς για την ανθρωπιστική τραγωδία στο έδαφος του Ιράκ μπροστά στην προέλαση των τζιχαντιστών. Έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ αναμένεται να συγκαλέσει η Κάθριν Άστον. Όπλα στους Κούρδους του βόρειου Ιράκ δίνει η Γαλλία. Άλλους 130 στρατιωτικούς συμβούλους στέλνουν οι ΗΠΑ. Έκκληση του Πάπα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ για διεθνή κινητοποίηση.

Συναγερμός διεθνώς για την ανθρωπιστική τραγωδία στο Ιράκ μπροστά στην προέλαση των τζιχαντιστών. Έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών αναμένεται να συγκαλέσει η Κάθριν Άστον. Όπλα στους Κούρδους του βόρειου Ιράκ δίνει η Γαλλία. Άλλους 130 στρατιωτικούς συμβούλους στέλνουν οι ΗΠΑ. Έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου προς τον ΓΓ του ΟΗΕ για διεθνή κινητοποίηση για την προστασία των δεκάδων χιλιάδων εκτοπισμένων.

Μπροστά στην εφιαλτική κατάσταση στο Ιράκ και τη μάχη που δίνουν για τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, η επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ πρόκειται να συγκαλέσει το Συμβούλιου Γενικών Υποθέσεων ενδεχομένως την Παρασκευή ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

«Η Κάθριν Άστον είναι έτοιμη να συγκεντρώσει ήδη αυτή την εβδομάδα τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών και επαληθεύει με τα κράτη εάν αυτό είναι δυνατόν» δήλωσε εκπρόσωπός της κατόπιν της έκτακτης συνόδου που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο πρεσβευτών των «28» στις Βρυξέλλες.

Η ιταλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και η Γαλλία πίεζαν επί μέρες για τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα των Κούρδων για βοήθεια προκειμένου να ανακόψουν την προέλαση των τζιχαντιστών στο βόρειο Ιράκ.

Κατά τη συνεδρίαση των πρεσβευτών αποφασίστηκε ότι εναπόκειται μεμονωμένα στο κάθε κράτος-μέλος να αποφασίσει εάν θα αποστείλει οπλισμό στους Κούρδους του βόρειου Ιράκ, και παράλληλα αποδεσμεύτηκαν άλλα πέντε εκατ. ευρώ σε βοήθεια για τους εκτοπισμένους στη χώρα.

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι «εντός των προσεχών ωρών» πρόκειται να στείλει οπλισμό στους Κούρδους πεσμεργκά που αποτελούν το μοναδικό ανάχωμα στην επέλαση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους (IS).

Σε σχετική ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων αναφέρεται ότι πρέπει να ενταθεί η διεθνής κινητοποίηση μπροστά στην καταστροφική κατάσταση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο πληθυσμός στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν ήδη κατά πληροφορίες οπλισμό στους πεσμεργκά, ενώ γαλλικά, βρετανικά και αμερικανικά αεροσκάφη έχουν πραγματοποιήσει ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας για τα μέλη της μειονότητας Γεζίντι που έχουν παγιδευτεί στο βορρά και βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ενδεχομένως θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία υπαρξιακή απειλή για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που δίνουν μάχη για τη ζωή τους αυτή τη στιγμή. Είναι μία υπαρξιακή απειλή για εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες στο Ιράκ, για το κράτος και ολόκληρη την περιοχή» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η συνάντηση αναμένεται να καλύψει, εκτός από το Ιράκ, τα θέματα της Ουκρανίας και της Γάζας.

Την ίδια στιγμή στο Λονδίνο η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε πως ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον διέκοψε τις διακοπές του στην Πορτογαλία και επέστρεψε στη Βρετανία για να συμμετάσχει σε συνεδρίαση της έκτακτης κυβερνητικής επιτροπής Cobra για την κατάσταση στο Ιράκ.

Ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν απευθύνοντας έκκληση «για δράση προκειμένου να τερματιστεί η ανθρωπιστική τραγωδία που βρίσκεται σε εξέλιξη» με θύματα τους χριστιανούς και μέλη της θρησκευτικής μειονότητας Γεζίντι.

Ο ποντίφικας καλεί τις υπηρεσίες του ΟΗΕ «που είναι αρμόδιες για την ασφάλεια, την ειρήνη, το ανθρωπιστικό δίκαιο και τη βοήθεια στους πρόσφυγες» να βοηθήσουν τους ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις κατοικίες λόγω της απειλής των τζιχαντιστών.

Η επιστολή φέρει ημερομηνία 9 Αυγούστου και γνωστοποιήθηκε σήμερα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024