Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ισχυρές πιέσεις δέχεται στην ελληνική αγορά η τιμή του ροδάκινου

Ισχυρές πιέσεις δέχεται στην ελληνική αγορά η τιμή του ροδάκινου

Εντείνεται η αγωνία των ροδακινοπαραγωγών για τις τιμές, όπου εντός της αγοράς δέχονται ισχυρές πιέσεις και η πτώση φτάνει ακόμα και το 50%. Εντός της ημέρας λήγει η προθεσμία που είχε δώσει το ΥΠΑΝ προς όλες τις Περιφέρειες για την αποστολή στοιχείων που αφορά στην παραγωγή ροδακίνων σε επτά νομούς. Ερώτηση 11 ανεξάρτητων βουλευτών για το θέμα των αποζημιώσεων.

Εντείνεται η αγωνία των ροδακινοπαραγωγών για τις τιμές, όπου εντός της αγοράς δέχονται ισχυρές πιέσεις και η πτώση φτάνει ακόμα και το 50%.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Τετάρτης, εντός της ημέρας λήγει η προθεσμία που είχε δώσει το ΥΠΑΝ προς όλες τις Περιφέρειες για την αποστολή στοιχείων που αφορά στην παραγωγή ροδακίνων σε επτά νομούς (Ημαθία, Πέλλα, Κοζάνη, Λάρισα, Φλώρινα, Πιερία και Θεσσαλονίκη).

Τα στοιχεία αφορούν στην παραγωγή, τις ποσότητες επιστροφών και την παραγωγή που βρίσκεται σε ψυγεία.

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Καρασμάνη τόνιζε ότι η ζημιά από το ρωσικό εμπάργκο στην περιοχή φτάνει τα 12 εκατ. ευρώ.

Ερώτηση 11 ανεξάρτητων βουλευτών

Την ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να εξετάσει όλες τις δυνατότητες που παρέχονται για την αποζημίωση των παραγωγών, οι οποίοι πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο, υπογραμμίζουν, σε ερώτηση που κατέθεσαν στους συναρμόδιους υπουργούς, 11 ανεξάρτητοι βουλευτές.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι «το αποθεματικό για τις κρίσεις, όπως προβλέπεται στο νέο κανονισμό της ενιαίας Κοινής Οργάνωσης Αγοράς, το οποίο ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ ετησίως, δεν φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπίσει μία τέτοιου μεγέθους κρίση στην αγορά και επομένως από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να αναζητηθεί η ενεργοποίηση κι άλλων μηχανισμών αντιμετώπισης της κρίσης, όπως η αύξηση του προβλεπόμενου προϋπολογισμού, προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί».

«Η οικονομική ζημιά που θα υποστούν οι Έλληνες παραγωγοί θα είναι πολύ μεγάλη γιατί θα δουν την πιο σημαντική αγορά γι’ αυτούς να είναι κλειστή για σημαντικά ελληνικά προϊόντα, όπως είναι τα ροδάκινα, νεκταρίνια, φράουλες, βερίκοκα, ακτινίδια, πορτοκάλια, μήλα κ.α.» προσθέτουν.

Το κείμενο της ερώτησης υπογράφουν οι βουλευτές: Θ.Τζάκρη, Χ.Αηδόνης, Χ.Γιαταγάνα, Κ.Γιοβανόπουλος, Β.Καπερνάρος, Π.Μουτσινάς, Μ.Μπόλαρης, Ν.Νικολόπουλος, Γ Νταβρής, Θ.Παραστατίδης και Ν.Σταυρογιάννης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024