Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Χάινταρ αλ-Αμπάντι αντί του Μαλίκι εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ιράκ

Ο Χάινταρ αλ-Αμπάντι αντί του Μαλίκι εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ιράκ

«Τορπιλίζεται» η εμμονική διεκδίκηση τρίτης πρωθυπουργικής θητείας εκ μέρους του Νουρί αλ-Μαλίκι που βύθισε επί μήνες το Ιράκ σε πολιτικό χάος. Ο πρόεδρος του Ιράκ ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Χάινταρ αλ-Αμπάντι, ο οποίος επελέγη από τον σιιτικό συνασπισμό ως υποψήφιος για την πρωθυπουργία αντί του Αλ-Μαλίκι. «Ενωθείτε κατά των τρομοκρατών» το πρώτο μήνυμα του εντολοδόχου πρωθυπουργού ενόσω συνεχίζεται η προέλαση των τζιχαντιστών.

«Τορπιλίζεται» η εμμονική διεκδίκηση τρίτης πρωθυπουργικής θητείας εκ μέρους του Νουρί αλ-Μαλίκι που βύθισε επί μήνες το Ιράκ σε πολιτικό χάος. Ο πρόεδρος του Ιράκ ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής Χάινταρ αλ-Αμπάντι, ο οποίος επελέγη από τον σιιτικό συνασπισμό ως υποψήφιος για την πρωθυπουργία αντί του Αλ-Μαλίκι.

«Ενωθείτε κατά της βάρβαρης εκστρατείας των τρομοκρατών» κάλεσε ο Χάινταρ αλ-Αμπάντι σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση μετά την ανάθεση της εντολής. «Πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για να αντισταθούμε στην τρομοκρατική εκστρατεία στο Ιράκ και να σταματήσουμε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις» δήλωσε.

Η κίνηση, η οποία έρχεται έπειτα από μήνες πολιτικής διαμάχης, συναντά αντίσταση από τον Νουρί αλ-Μάλικι, ο οποίος αν και βάλλεται από παντού έχει απορρίψει όλες τις εκκλήσεις να παραιτηθεί από την επιδίωξή του για τρίτη πρωθυπουργική θητεία.

«Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί» είναι η δήλωση μέλους του πρώην συνασπισμού του Αλ-Μαλίκι, και συγκεκριμένα ο γαμπρός του, στη σκιά των ανακοινώσεων του προέδρου. «Αυτός ο διορισμός είναι παράνομος και συνιστά παραβίαση του Συντάγματος. Θα απευθυνθούμε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο κατά του διορισμού» δήλωσε ο Χουσεΐν αλ-Μαλίκι.

Οι πολιτικοί σύμμαχοι του Μάλικι στο κοινοβούλιο υποστηρίζουν ότι ο αλ Αμπάντι δεν νομιμοποιείται να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο αλ Αμπάντι «εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του» δήλωσε ο Χάλαφ Άμπντουλ Σάμαντ, μέλος του κόμματος του Μάλικι.

«Επιφυλασσόμαστε του
δικαιώματός μας να προσβάλουμε την απόφαση αυτή στα δικαστήρια»,
πρόσθεσε ο Σάμαντ. Σύμφωνα με το Ντάουα, οι 43 από τους συνολικά 53 βουλευτές του, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον διορισμό του αλ Αμπάντι.

«Η χώρα βρίσκεται στα χέρια σας» είπε ο Ιρακινός πρόεδρος Φουάντ Μασούμ αναθέτοντας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Αλ-Αμπάντι, και εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα επιτύχει να σχηματίσει κυβέρνηση «που θα προστατεύει όλους τους Ιρακινούς»

Λίγο νωρίτερα ο σιιτικός συνασπισμός στο ιρακινό Κοινοβούλιο είχε ορίσει τον αλ-Αμπάντι υποψήφιο για την πρωθυπουργία στη θέση του Νουρί αλ-Μαλίκι.

Σύμφωνα με το δικτυακό τόπο του πρακτορείου ειδήσεων Al-Forat News, 127 από τους 173 σιίτες βουλευτές του συνασπισμού των σιιτών υποστήριξαν τον Αμπάντι, παρά την επιμονή του Μαλίκι να σχηματίσει ο ίδιος την επόμενη κυβέρνηση.

Οι αριθμοί, εφόσον επιβεβαιωθούν, σημαίνουν ότι περίπου οι μισοί από τους βουλευτές του Μάλικι εγκατέλειψαν τον πρωθυπουργό.

Ο Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι, γεννημένος το 1952 και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ήταν μέχρι σήμερα ο πρώτος αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος του Ιράκ Φουάντ Μασούμ είναι αρμόδιος για να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υποψήφιο της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου, διαδικασία που είχε καθυστερήσει εξαιτίας των πολιτικών διενέξεων και του κύματος βίας που πλήττει τη χώρα.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Ιράκ, τον διορισμό ενός νέου πρωθυπουργού στη θέση του Νούρι αλ Μάλικι, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή «κρίσιμης σημασίας» για την πολιτική κατάσταση στη χώρα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Μπάιντεν με τον Μασούμ συζήτησαν το θέμα του διορισμού του Χάινταρ αλ Αμπάντι στη θέση του πρωθυπουργού, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος »επανέλαβε επίσης την έκκληση του προέδρου Ομπάμα για τον έγκαιρο σχηματισμό μιας νέας, πιο περιεκτικής κυβέρνησης», ικανής να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του ιρακινού λαού.

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι πρόθεση της Ουάσινγκτον είναι να εντείνει τη συνεργασία της με τη νέα ιρακινή κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, ώστε να αποκρουσθεί η επίθεση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον Ιρακινό πρόεδρο Μασούμ, καθώς τον θεωρούν εγγυητή του ιρακινού Συντάγματος.

Την επιθυμία τους για «ταχύ σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας» από τον αλ Αμπάντι εξέφρασαν επίσης ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα.

Τα Ηνωμένα Έθνη από την πλευρά τους υπογράμμισαν ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ δεν θα πρέπει να αναμιχθούν στην πολιτική ζωή της χώρας και να αποφύγουν ενέργειες που συνιστούν παρέμβαση σε ζητήματα τα οποία αφορούν τη δημοκρατική μεταβίβαση της πολιτικής εξουσίας, όπως είπε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, Νικολάι Μλαντένοφ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024