Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απόπειρα για νέα εκεχειρία, ενώ το Ισραήλ λέει «δεν τελειώσαμε στη Γάζα»

Απόπειρα για νέα εκεχειρία, ενώ το Ισραήλ λέει «δεν τελειώσαμε στη Γάζα»

Προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για μία νέα εκεχειρία διάρκειας 72 ωρών στη Λωρίδα της Γάζας, αρχής γενομένης από την Τρίτη, καταβάλλει το Κάιρο, ελπίζοντας ότι αυτή θα αποτελέσει «γέφυρα» για μία διαρκέστερη κατάπαυση του πυρός. Εντούτοις, λίγες ώρες νωρίτερα το Ισραήλ ξεκαθάρισε ότι «δεν έχει τελειώσει» με τις επιχειρήσεις του στη Γάζα. Επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ, ενώ το σφηροκόπημα της Γάζας συνεχίστηκε για 28η ημέρα.

Προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για μία νέα εκεχειρία διάρκειας 72 ωρών στη Λωρίδα της Γάζας, αρχής γενομένης από την Τρίτη, καταβάλλει το Κάιρο, ελπίζοντας ότι αυτή θα αποτελέσει «γέφυρα» για μία διαρκέστερη κατάπαυση του πυρός, παρά το γεγονός ότι όλες οι μέχρι σήμερα συμφωνίες για εκεχειρία παραβιάστηκαν και το αιματοκύλισμα στη Γάζα κλιμακώθηκε αντί να μειωθεί.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου κάνει λόγο για «ισχυρές ενδείξεις» ότι οι εκπρόσωποι των ισραηλινών και των παλαιστινίων θα συμφωνήσουν. Εντούτοις, λίγες ώρες νωρίτερα το Ισραήλ ξεκαθάρισε ότι «δεν έχει τελειώσει» με τις επιχειρήσεις του στη Γάζα, αν και η βασική αποστολή της καταστροφής των σηράγγων της Χαμάς θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε.

«Δεν φεύγουμε, θα μείνουμε στη Λωρίδα της Γάζας. Υπάρχουν ακόμη πολλές άλλες αποστολές για να ολοκληρώσουμε, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Μοτί Άλμοζ.

«Όλες οι σήραγγες που εντοπίσαμε καταστράφηκαν. Επειδή συζητάμε για τη λήξη της αποστολής των σηράγγων, αυτό δεν σημαίνει ότι μιλάμε για τη λήξη της επιχείρησης στη Γάζα», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel-2.

Νωρίτερα, ο ίδιος ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις στη Γάζα θα συνεχιστούν μέχρι «να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας» στους Ισραηλινούς.

Επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ, σφυροκόπημα στη Γάζα

Η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση, που έχει σκοτώσει περισσότερους από 1.822 Παλαιστινίους, πνίγοντας τη Γάζα στο αίμα αμάχων, ολοκλήρωσε την 28η μέρα.

Εν μέσω του ανηλεούς σφυροκοπήματος του παλαιστινιακού θύλακα, ένοπλος άνοιξε πυρ σε στάση κοντά στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο στην Ιερουσαλήμ λίγες ώρες μετά την επίθεση με εκσκαφέα κατά λεωφορείου.

Ένας νεκρός, πέντε τραυματίες στις δύο «τρομοκρατικές επιθέσεις», όπως μετέδωσαν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Εικοσάχρονος στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρα στο στομάχι κοντά στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο και διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Η ισραηλινή αστυνομία διεξάγει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράση, ο οποίος επέβαινε σε μοτοσυκλέτα, μεταδίδουν Haaretz και Jerusalem Post.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ δεν επιβεβαίωσε εάν το νέο περιστατικό συνδέεται με την επίθεση με εκσκαφέα που είχε σημειωθεί τρεις ώρες νωρίτερα με στόχο λεωφορείο σε γειτονιά υπερορθόδοξων εβραίων στην Ιερουσαλήμ -και η οποία χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική επίθεση» από το Ισραήλ, γεγονός που μεταφράζεται σε παλαιστινιακή εμπλοκή.

Το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο εξέδωσε ανακοίνωση διαψεύδοντας αναφορές ισραηλινών μέσων ότι οι πυροβολισμοί σε στάση που χρησιμοποιείται για ωτοστόπ σχετίζονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τις εγκαταστάσεις του.

Ο οδηγός του εκσκαφέα που εμβόλισε το λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ έπεσε νεκρός από σφαίρες της ισραηλινής αστυνομίας. Ο δράστης οδήγησε τον εκσκαφέα από εργοτάξιο, χτύπησε έναν 25χρονο περαστικό -ο οποίος εξέπνευσε στο νοσοκομείο-, κινήθηκε εν συνεχεία προς παρακείμενη πλατεία και χρησιμοποίησε τον βραχίονα του εκσκαφέα για να αναποδογυρίσει το λεωφορείο.

Πέντε άτομα τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου του οδηγού του λεωφορείου, το οποίο ήταν άδειο.

Τον Ιούλιο του 2008 τρία άτομα είχαν σκοτωθεί και δεκάδες είχαν τραυματιστεί όταν Παλαιστίνιος από την Ανατολική Ιερουσαλήμ εμβόλισε με εκσκαφέα λεωφορείο στην οδό Τζάφα της Ιερουσαλήμ. Δύο εβδομάδες αργότερα, 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν επίσης Παλαιστίνιος από την Ιερουσαλήμ οδήγησε εκσκαφέα πάνω σε πέντε οχήματα πριν πέσει νεκρός από σφαίρες της ισραηλινής αστυνομίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024