Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ 420.000 επαγγελματίες

Απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ 420.000 επαγγελματίες

Από την 1η Ιανουαρίου του 2015, 420.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων και αμειβόμενοι με μπλοκάκια, οι οποίοι σήμερα ταλαιπωρούνται από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ κάθε τρίμηνο, θα έχουν τη δυνατότητα να εξαιρεθούν από το σύστημα υπό την προϋπόθεση ότι ο τζίρος τους φέτος δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2015, 420.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων και αμειβόμενοι με μπλοκάκια, οι οποίοι σήμερα ταλαιπωρούνται από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ κάθε τρίμηνο θα έχουν τη δυνατότητα να εξαιρεθούν από το σύστημα υπό την προϋπόθεση ότι ο τζίρος τους φέτος δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ.

Η απαλλαγή από τον ΦΠΑ δεν θα είναι υποχρεωτική, όπως αναφέρουν Τα Νέα Σαββατοκύριακο.

Όσοι θέλουν μένουν στο σύστημα, όσοι θέλουν βγαίνουν, εφόσον τηρούν τις προϋποθέσεις. Μάλιστα θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν την εξαίρεση και αν κρίνουν πως δεν τους ταιριάζει να ξαναμπούν στο σύστημα ΦΠΑ. Το μπες-βγες όμως δεν μπορεί να γίνεται σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους.

Τι σημαίνει εξαίρεση: Αν ένας ελεύθερος επαγγελματίας, ο οποίος υπάγεται σε καθεστώς ΦΠΑ επιλέξει την εξαίρεση, δεν θα χρεώνει ΦΠΑ στην παροχή των υπηρεσιών.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση ενός υδραυλικού η απόδειξη παροχής υπηρεσιών δεν θα έχει επιβάρυνση του συγκεκριμένου φόρου (έτσι κόβεται και η «κλασσική διαπραγμάτευση» με τον πελάτη).

Αν ο συγκεκριμένος επαγγελματίας -χωρίς ΦΠΑ πλέον- αγοράζει υλικά τα οποία πωλούνται από υποκείμενο σε ΦΠΑ, θα πληρώνει το κόστος του προϊόντος + ΦΠΑ, ο οποίος δεν εκπίπτει.

Κατά συνέπεια, είναι στη διακριτική ευχέρεια του επαγγελματία να αποφασίσει τι τον συμφέρει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024