Πλήγμα για τις ελληνικές εξαγωγές το ρωσικό εμπάργκο
Συναγερμό έχει σημάνει στην Ελλάδα η χθεσινή απόφαση της Ρωσίας να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές φρούτων και οπωροκηπευτικών από Πολωνία, προειδοποιώντας παράλληλα ότι εξετάζει να επεκτείνει την απαγόρευση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εάν οι απειλές της Μόσχας υλοποιηθούν, τότε το πλήγμα για την εγχώρια αγροτική παραγωγή θα είναι καίριο.
Συναγερμό έχει σημάνει στην Ελλάδα η χθεσινή απόφαση της Ρωσίας να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές φρούτων και οπωροκηπευτικών από Πολωνία, προειδοποιώντας παράλληλα ότι εξετάζει να επεκτείνει την απαγόρευση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εάν οι απειλές της Μόσχας υλοποιηθούν, τότε το πλήγμα για την εγχώρια αγροτική παραγωγή θα είναι καίριο.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, το γεγονός δείχνει ότι η κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας – ΕΕ – ΗΠΑ αρχίζει σταδιακά να ακουμπά και τη χώρα μας. Πρώτο θύμα φαίνεται ότι θα είναι οι εξαγωγές φρούτων, όπως τα ροδάκινα, δεδομένου ότι πολλά φορτία με προορισμό τη Ρωσία διέρχονται μέσω Πολωνίας για φορολογικούς λόγους.
Τυχόν επιβεβαίωση των αρνητικών αυτών σεναρίων θα επιδεινώσει περαιτέρω την πορεία των ελληνικών εξαγωγών φέτος που καταγράφει πτωτικές τάσεις. Η συνολική αξία των εξαγωγών προς τη ρωσική αγορά ανέρχεται σε 406 εκατ. ευρώ και η Μόσχα αποτελεί έναν από τους καλύτερους πελάτες για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Η Ρωσία βρίσκεται μόλις στην 20ή θέση των χωρών προορισμού των ελληνικών εξαγωγών, καθώς απορροφά το 1,3% του συνόλου των εξαγωγών μας. Ωστόσο για τα ελληνικά φρούτα, αποτελεί τα τελευταία χρόνια προνομιακή αγορά αφού καλύπτει το 24% των εξαγωγών και σε αξία φθάνουν τα 100 εκατ. ευρώ. Ειδικά στα ροδάκινα, έναν από τους πρωταθλητές των εξαγωγών μας, η ρωσική αγορά απορροφά πλέον το 25% (νωπά και κομπόστα). Σε ροδάκινα και νεκταρίνια μαζί, το ποσοστό φτάνει το 60% και στη φράουλα το 50%.
* Διαβάστε περισσότερα στα Νέα
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η μεταγραφή του Παναγιώτου στον Ολυμπιακό αλλάζει τις ισορροπίες του ελληνικού χάντμπολ (pic)
- Ο Μάικλ Τζ. Φοξ, η σύζυγός του Τρέισι Πόλαν και η νόσος του Πάρκινσον
- Ο Ολυμπιακός αρνήθηκε δεύτερη πρόταση της Ντουμπάι για τον Γουόκαπ
- Στη διάθεση των φιλάθλων τα εισιτήρια του Παναθηναϊκού για τη ρεβάνς με την Πάκσι
- Χάσμα νοσηρότητας: Το χάσμα ανάμεσα στο προσδόκιμο και στο υγιές προσδόκιμο ζωής – Ζούμε περισσότερο, ζούμε όμως καλύτερα;
- EU Gives Guarded Welcome to New US Tariffs

