Κίνα: Υπό έρευνα για διαφθορά ο πρώην διοικητής των υπηρεσιών ασφαλείας
Στο στόχαστρο έρευνας για διαφθορά μπήκε ο Ζου Γιονγκάνγκ, πρώην διοικητής της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας της Κίνας. Ο Ζου, 71 ετών, είναι το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος του κινεζικού καθεστώτος που εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς μετά την άνοδο στην εξουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος το 1949. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ζου είχε στενές σχέσεις με τον πρώην ισχυρό άνδρα της Κίνας, Μπο Σιλάι.
Στο στόχαστρο έρευνας για διαφθορά μπήκε ο Ζου Γιονγκάνγκ, πρώην διοικητής της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας της Κίνας.
Ο Ζου Γιονγκάνγκ υπήρξε διοικητής των υπηρεσιών ασφαλείας της Κίνας επί δέκα χρόνια, ως το 2012, οπότε συνταξιοδοτήθηκε, ενώ υπήρξε και μέλος της μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας.
Πρόκειται για έναν από τους πιο ισχυρούς άνδρες του καθεστώτος κατηγορείται για «σοβαρές πειθαρχικές παραβάσεις», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, ένας ευφημισμός που χρησιμοποιείται συνήθως για κατηγορίες διαφθοράς.
Ο Ζου, 71 ετών, είναι το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος του κινεζικού καθεστώτος που εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς μετά την άνοδο στην εξουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος το 1949.
Έρευνα της εσωτερικής αστυνομίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας είχε ξεκινήσει εναντίον του Ζου ήδη από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της χώρας, ενώ ο ίδιος είχε ουσιαστικά τεθεί υπό κατ’ οίκον περιορισμό.
Ο Ζου είχε στενές σχέσεις με τον Μπο Σιλάι, πρώην μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 2013 για διαφθορά, ενώ την εποχή εκείνη υπήρχαν υπόνοιες ότι δίστασε να κινηθεί εναντίον του Μπο.
Επίσης, είχε κεντρικό ρόλο στην «φράξια του πετρελαίου», ένα δίκτυο υψηλόβαθμων αξιωματούχων της πετρελαϊκής βιομηχανίας οι οποίοι απέκτησαν τεράστιες περιουσίες και δημιούργησαν ισχυρές πολιτικές σχέσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό
- Αστυνομική επιχείρηση σε οικισμούς στη Φυλή – Δύο συλλήψεις
- LIVE: Τσέλσι – Νότιγχαμ Φόρεστ
- Παγιδευμένα 150 άτομα σε κρουαζιερόπλοιο με τους τρεις νεκρούς από χανταϊό – Δεν το αφήνουν να δέσει
- Σαρωτικοί έλεγχοι στα ηλεκτρικά πατίνια: Ένας στους τρεις οδηγά χωρίς κράνος
- Ο Δήμαρχος Τανάγρας εκλέχθηκε νέος πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας
- ΣΥΡΙΖΑ: Άλλη μία επιχείρηση συγκάλυψης το «όχι» στην Προανακριτική για το γαλάζιο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

