Το «Fantastico» του Μπεναβέντε ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Χατζάκη
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει για τη θερινή καλλιτεχνική περίοδο 2013-2014 το έργο του ισπανού Νομπελίστα συγγραφέα Χαθίντο Μπεναβέντε (1866-1954) με τίτλο «Fantastico-Τα δημιουργημένα συμφέροντα» σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Η παράσταση ανεβαίνει από τις 23 Ιουλίου μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου. Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει για τη θερινή καλλιτεχνική περίοδο 2013-2014 το έργο του ισπανού Νομπελίστα συγγραφέα […]
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει για τη θερινή καλλιτεχνική περίοδο 2013-2014 το έργο του ισπανού Νομπελίστα συγγραφέα Χαθίντο Μπεναβέντε (1866-1954) με τίτλο «Fantastico-Τα δημιουργημένα συμφέροντα» σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Η παράσταση ανεβαίνει από τις 23 Ιουλίου μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου.Τα «Δημιουργημένα συμφέροντα» ανέβηκαν για πρώτη φορά στο Θέατρο Λάρα της Μαδρίτης το 1907. Ο συγγραφέας τα χαρακτηρίζει «κωμωδία ανδρεικέλων». Τα «ανδρείκελα» του Μπεναβέντε εκφράζουν ανθρώπινες σχέσεις και καταστάσεις, ακόμα και αιώνιες αλήθειες. Με το έργο αυτό ο συγγραφέας ξαναφέρνει τους ήρωες της κομέντια ντελ άρτε μετά από ένα διάστημα μεγάλης απουσίας στην ισπανική σκηνή και ανανεώνει το ενδιαφέρον για το είδος.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ (1922) ισπανός συγγραφέας Χαθίντο Μπεναβέντε (1866-1954) έγραψε 172 θεατρικά έργα με σημαντικότερο τα Δημιουργημένα Συμφέροντα.
Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1939, στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στις 29 Νοεμβρίου 1939 σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη και μετάφραση Παντελή Πρεβελάκη. Στους βασικούς ρόλους ήταν η Ελένη Παπαδάκη (Κυρία Σειρήνα), η Βάσω Μανωλίδου (Σίλβια), ο Νίκος Δενδραμής (Λέανδρος), ο Γιώργος Γληνός (Κρισπίν).
Ο Λέαντρος και ο υπηρέτης του Κρισπίν φτάνουν σε μια μεγάλη πολιτεία. Έχουν μόλις καταφέρει να ξεφύγουν από την αστυνομία μιας άλλης πολιτείας που τους κυνηγά για χρέη και παρανομίες. Ο πονηρός Κρισπίν, δραπέτης από τα κάτεργα, είναι ο βασικός πρωταγωνιστής και αυτός που φροντίζει για να δημιουργηθούν πολλά συμφέροντα, νόμιμα και παράνομα, γύρω από τον εαυτό του και φυσικά τον αφέντη του. Το σύστημά του είναι απλό: με μεγάλη πανουργία και εφευρετικότητα, χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό ρίχνει την ελπίδα για δόλωμα στα θύματά του.
Όλοι σαγηνεύονται, από τον ποιητή μέχρι την εξουσία, και από τον στρατιωτικό έως την μεσίτρα. Όταν η αλήθεια αποκαλύπτεται και οι ελπίδες διαψεύδονται ο παμπόνηρος Κρισπίν και ο αφέντης του έχουν κιόλας τυλίξει τα πρόσωπα της κωμωδίας σε ένα δίχτυ από δημιουργημένα, κατασκευασμένα συμφέροντα. Όλοι προθυμοποιούνται τώρα να συνυπάρξουν με τους απατεώνες ώστε οι προσδοκίες τους και εκείνα για τα οποία επένδυσαν να γίνουν πραγματικότητα και να μη βρεθούν χαμένοι.
«Η παράστασή μας είναι φόρος τιμής σ’ εκείνη του Τάκη Μουζενίδη και των συνεργατών του, που ανέβασαν το έργο για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο το 1939. Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που το παρουσιάζουμε στο Σχολείον της Ειρήνης Παπά, που περιήλθε στο Εθνικό Θέατρο μέχρι το 2027. Θεσμοθετείται εδώ η Θερινή Σκηνή του Εθνικού θεάτρου ως αρχή ενός στρατηγικού σχεδιασμού που αναπτύσσουμε για την πολιτισμική και τουριστική ανάπτυξη του χώρου και της ευρύτερης περιοχής»., αναφέρει ο Σωτήρης Χατζάκης.
Στη Θερινή Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στο «Σχολείον» της Ειρήνης Παπά, Πειραιώς 52
Hμέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21:00
Την εβδομάδα του δεκαπενταύγουστου (13/8-17/8) δεν θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις
Εισιτήρια: 10 ευρώ
Ταυτότητα της παράστασης
Mετάφραση: Παντελής Πρεβελάκης
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης
Σκηνικά / Κοστούμια: Ερση Δρίνη
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Διανομή: (αλφαβητικά)
Κυρία Ξενοδόχος: Κατερίνα Γιαμαλή
Αφηγήτρια – Λάουρα: Ανδρομάχη Δαυλού
Σίλβια: Ευγενία Δημητροπούλου
Κυρία Σειρήνα: Μαρία Διακοπαναγιώτου
Αρλεκίνος: Βασίλης Ευταξόπουλος
Κυρία Φασουλή: Νόνη Ιωαννίδου
Αφηγήτρια-Καμαριέρα – Καλεσμένη: Εφη Λιάλιου
Ντοτόρος: Νίκος Μαγδαληνός
Αφηγήτρια – Καμαριέρα – Καλεσμένη: Δάφνη Μαρκάκη
Αφηγήτρια – Ρισέλα: Ελενα Μαρσίδου
Λέανδρος: Βασίλης Μπισμπίκης
Φασουλής: Χρήστος Νίνης
Αφηγητής – Καμαριέρης – Καλεσμένος: Στέλιος Πετράκης
Πανταλόνε: Βασίλης Ρίσβας
Παιδί – Γραμματικός: Γιάννης Σοφολόγης
Κρισπίν: Γρηγόρης Σταμούλης
Κολομπίνα: Ελεάννα Στραβοδήμου
Αφηγητής – Καμαριέρης – Καλεσμένος: Αντώνης Χαντζής
- Πειραιάς: Αυξημένη η επιβατική κίνηση – Πάνω από 100 αναχωρήσεις πλοίων
- Όλα τα μετάλλια της Εθνικής πόλο μετά το χρυσό στο World Cup
- «Δυσαρεστημένος ο Ομπράντοβιτς με τη Χάποελ επειδή τηλεφώνησε στον Γκραντ»
- Πρωτοποριακή έρευνα δίνει ελπίδες για θεραπεία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης – Τι είναι ο υποδοχέας TLR5
- Συναγερμός στα Χανιά: Εξαφανίστηκε 75χρονη με άνοια πηγαίνοντας προς την εκκλησία
- Ανασφάλιστα οχήματα: Με τεχνητή νοημοσύνη η εξέταση των ενστάσεων – Πώς ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες
- Ελλάδα-Ουγγαρία 15-14: Έπος της Ελλάδας στο World Cup, πρώτο χρυσό μετάλλιο στο πόλο (vid)
- «Η Ρεάλ Μαδρίτης τα βρήκε με τον Ντιομαντέ και θα συζητήσει με τη Λειψία» (pic)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)














































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442