Η νιασίνη ή βιταμίνη Β3 που συνταγογραφείται ευρέως για την αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας έχει επικίνδυνες παρενέργειες, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ενώ δεν έχει οφέλη ως προς την πρόληψη του εμφράγματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Η νιασίνη δρα αυξάνοντας κυρίως το επίπεδο της HDL («καλής») χοληστερόλης και δευτερευόντως μειώνοντας το επίπεδο της LDL («κακής»), καθώς και των τριγλυκεριδίων, πράγμα που θεωρητικά μειώνει τον γενικότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο.  Ωστόσο, από τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία προκύπτει ότι, η αύξηση της HDL χοληστερόλης χάρη στη νιασίνη όχι μόνο δεν φαίνεται τελικά να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακό επεισόδιο, αλλά μάλλον τον αυξάνει.

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής «Feinberg» του Πανεπιστημίου Northwestern των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Δρ Ντοναλντ Λόιντ Τζόουνς, έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση περίπου 25.700 άτομα, 50 – 80 ετών επί τέσσερα χρόνια. Όλοι οι ασθενείς έπαιρναν ήδη στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης, ενώ μερικοί έπαιρναν επίσης νιασίνη και άλλοι εικονικό φάρμακο.

Από την επεξεργασία των στοιχείων, όχι μόνο δεν διαπιστώθηκε κάποιο επιπρόσθετο όφελος από τη νιασίνη ως προς τη μείωση των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά επίσης διαπίστωσε αυξημένη κατά 9% θνησιμότητα μεταξύ των ατόμων που έπαιρναν βιταμίνη Β3.

Επίσης, μεταξύ των χρηστών νιασίνης καταγράφηκε σημαντική αύξηση των σοβαρών παρενεργειών, όπως ηπατικά προβλήματα, συχνότερες μολύνσεις, αιμορραγίες, ουρική αρθρίτιδα, απορρύθμιση του σακχάρου στους πάσχοντες από διαβήτη και εκδήλωση διαβήτη σε άτομα αρχικώς υγιή.

Ο Δρ Τζόουνς υποστηρίζει ότι κατόπιν των νέων αυτών δεδομένων θα πρέπει να θεωρούμε ότι τα όποια οφέλη της νιασίνης εξουδετερώνονται από τις ανεπιθύμητες επιδράσεις της. «Για κάθε 200 ασθενείς που παίρνουν νιασίνη, υπάρχει ένας επιπλέον θάνατος. Αυτό το στοιχείο τεκμηριώνει ότι, πρόκειται για μια μη αποδεκτή θεραπεία για την τεράστια πλειονότητα των ασθενών. Η νιασίνη πρέπει να θεωρηθεί ότι έχει μη αποδεκτή τοξικότητα για την πλειονότητα των ασθενών και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως φάρμακο ρουτίνας», επισημαίνει.

Ο ερευνητής προτείνει πλέον, οι στατίνες να αποτελούν τη βασική ομάδα φαρμάκων ενάντια στην υπερχοληστερολαιμία και η νιασίνη να χορηγείται μόνο σε άτομα υψηλού κινδύνου, στα οποία οι στατίνες δεν είναι καλά ανεκτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η συνταγογράφηση της νιασίνης τα τελευταία χρόνια είχε σημειώσει αύξηση, ενώ τα διαθέσιμα φαρμακευτικά σκευάσματα, είτε περιέχουν την βιταμίνη ως κύρια δραστική ουσία, είτε συνδυαστικά με κάποια άλλη. Προσφάτως, πάντως, ανακόπηκε η συνταγογράφησή της, αλλά η νιασίνη είναι διαθέσιμη και χωρίς ιατρική συνταγή, ως βιταμίνη Β3, ως συμπλήρωμα διατροφής.

«Επειδή μπορεί να αγοραστεί και χωρίς συνταγή γιατρού, είναι σημαντικό οι καταναλωτές να καταλάβουν ότι η προειδοποίηση βάσει των νέων ευρημάτων μας φαίνεται να ισχύει για όλα τα είδη της νιασίνης», καταλήγει ο Δρ Τζόουνς.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr