Έως και 70% μεγαλύτερη συμμετοχή στα φάρμακα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι
Αυξημένη κατά 40% με 70% είναι η συμμετοχή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στην αγορά φαρμάκων, σύμφωνα με τον Διονύση Ευγενίδη, καθώς από τις 14 Ιουλίου ισχύει νέος τρόπος υπολογισμού της συμμετοχής στην κατηγορία των φαρμάκων που προστατεύονται από πατέντα και δεν υπάρχει γι' αυτά γενόσημα. Ο ΦΣΘ ζητά την αύξηση της χρηματοδότησης της Δημόσιας Υγείας και ειδικότερα της δαπάνης για τη φαρμακευτική περίθαλψη.
Αυξημένη κατά 40% με 70% είναι η συμμετοχή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στην αγορά φαρμάκων, καθώς από τις 14 Ιουλίου ισχύει νέος τρόπος υπολογισμού της συμμετοχής στην κατηγορία των φαρμάκων που προστατεύονται από πατέντα και δεν υπάρχει γι’ αυτά γενόσημα.
Όπως εξηγεί ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, οι ασφαλισμένοι ήδη πληρώνουν όλη τη διαφορά ακόμη και για τα γενόσημα τα οποία είναι ακριβότερα από την τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.
«Μέχρι τώρα τη διαφορά της τιμής του φαρμάκου αυτού από την τιμή που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ (τιμή αναφοράς), την μοιράζονταν ο ασφαλισμένος με τον ΕΟΠΥΥ. Πλέον, ολόκληρη τη διαφορά τιμής την επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς να πρέπει να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους. Σε πολλές περιπτώσεις οι διαφορές αυτές είναι σημαντικές, χωρίς να υπάρχει εναλλακτική λύση για τον ασφαλισμένο. Έτσι δημιουργούνται ασθενείς δύο ταχυτήτων, αυτοί που έχουν την οικονομική άνεση να προμηθεύονται τα φάρμακα που χρειάζονται και αυτοί που αναγκαστικά αρκούνται σε ό,τι φάρμακα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ» εξηγεί ο κ. Ευγενίδης.
Ο ΦΣΘ ζητά την αύξηση της χρηματοδότησης της Δημόσιας Υγείας και ειδικότερα της δαπάνης για τη φαρμακευτική περίθαλψη, δεδομένου ότι τα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί δεν αρκούν για την ικανοποιητική κάλυψη του πληθυσμού με φάρμακα και επί πλέον επιβαρύνουν δυσβάσταχτα την τσέπη των ασθενών.
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ελληνική οικονομία: Η επόμενη «μάχη» μετά το δημόσιο χρέος
- Γιατί ο Μέσι είναι νοκ άουτ απο το All Star game του MLS
- Βόλος: Νεκρός εντοπίστηκε 65χρονος έπειτα από φωτιά στο σπίτι του
- Μότσαρτ: Ο σπεκουλαδόρος δούκας, η απλήρωτη αμοιβή και το χειρόγραφο που βρέθηκε 248 χρόνια αργότερα
- Λαμία: Μητέρα κρατούσε αγκαλιά το νεκρό παιδί της για πάνω από ένα 24ωρο
- Ασπίδα του προέδρου της Αργεντινής στην εθνική ομάδα
- Πυρκαγιές σε Γαλλία και Ισπανία: Πάνω από 300.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους – Ανησυχία στην ΕΕ
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής και το «θαύμα»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442