Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κέρι: Παραμένουν οι διαφορές για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Κέρι: Παραμένουν οι διαφορές για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος έχει την Κυριακή συναντήσεις με ευρωπαίους ομολόγους του στη Βιέννη, είπε ότι παραμένουν οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο Ιράν και τη Δύση σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ένα σχόλιο που ήταν παρόμοιο με εκείνο που έκανε ο ιρανός διαπραγματευτής. Οκτώ ημέρες απομένουν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη μιας οριστικής συμφωνίας.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος έχει την Κυριακή συναντήσεις με ευρωπαίους ομολόγους του στη Βιέννη, είπε ότι παραμένουν οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο Ιράν και τη Δύση σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ένα σχόλιο που ήταν παρόμοιο με εκείνο που έκανε ο ιρανός διαπραγματευτής.

«Φυσικά, έχουμε ακόμα μερικές πολύ σημαντικές διαφορές, επομένως πρέπει να δούμε εάν μπορούμε να σημειώσουμε κάποια πρόοδο» δήλωσε ο Κέρι πριν από συναντήσεις με την Κάθριν Άστον και άλλους ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών.

Οκτώ ημέρες απομένουν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη μιας οριστικής συμφωνίας.

Από την πλευρά του, ο ιρανός διαπραγματευτής, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αρατσί, δήλωσε -σύμφωνα με τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν- ότι «οι διαφορές για όλα τα μεγάλα και σημαντικά ζητήματα παραμένουν. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε τις διαφορές σε μεγάλα ζητήματα και δεν είναι ξεκάθαρο εάν μπορούμε να το κάνουμε»

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συναντηθεί το μεσημέρι με τους ομολόγους του της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς και της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Οι διαπραγματευτές του Ιράν και της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) συζητούν από τις αρχές του μήνα στη Βιέννη ώστε να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το θέμα που δηλητηριάζει τις σχέσεις τους εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε το Σάββατο ότι η επίτευξη συμφωνίας «είναι δύσκολη, όχι όμως και αδύνατη», διαβεβαιώνοντας ότι οι διαπραγματευτές είναι αποφασισμένοι να εργαστούν μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Η Δύση, που κατηγορεί το Ιράν ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, θέλει να εξασφαλίσει εγγυήσεις για τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, σε αντάλλαγμα για την άρση των κυρώσεων που προκαλούν ασφυξία στην ιρανική οικονομία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024