Τα πρώτα μηνύματα της oικονομικής ανάκαμψης άρχισαν να φθάνουν από τις περιφέρειες της βόρειας και της κεντρικής Ιταλίας, όμως ο φτωχός νότος παραμένει στο περιθώριο, δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας.

Το 2013 η μείωση του ΑΕΠ ήταν της τάξης του 4% στην Κάτω Ιταλία, ενώ, στις κεντρικές περιοχές της χώρας δεν ξεπέρασε το 1,8%. Στην βορειοανατολική Ιταλία ήταν 1,5% και στην βορειοδυτική 0,6%.

Εντυπωσιακή είναι και η διαφορά στην ανεργία των νέων μέχρι είκοσι εννέα ετών. Το ποσοστό δεν υπερβαίνει το 23% στην κεντρική και βόρεια Ιταλία, εκτοξεύεται όμως στο 43% στις νότιες περιφέρειες.

Η Τράπεζα της Ιταλίας αναφέρει εξάλλου ότι τα δάνεια τραπεζών και ειδικών ταμείων προς τις επιχειρήσεις άρχισαν να αυξάνονται πέρυσι σε σύγκριση με το 2012.

«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η οικονομική κρίση πλήττει την νότια Ιταλία επτά φορές περισσότερο από ότι τις υπόλοιπες ιταλικές περιφέρειες», σημειώνει η εφημερίδα La Repubblica.

Πρόσφατα, το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο Istat δημοσιοποίησε νέα στοιχεία βάσει των οποίων η απασχόληση στον βιομηχανικό τομέα μειώθηκε κατά 7,7% από την περιοχή της Νάπολης και νοτιότερα, ενώ στην κεντρική Ιταλία η σχετική απώλεια θέσεων εργασίας δεν ξεπέρασε το 0,7%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ