Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σαφάρι καταθετών από τις τράπεζες

Σαφάρι καταθετών από τις τράπεζες

Σαφάρι καταθετών, με δέλεαρ καινοτόμα προϊόντα, επιπλέον ευκολίες στην καταβολή των τόκων και στην προσθαφαίρεση χρημάτων, αλλά και βελτιωμένα επιτόκια για όσους χρησιμοποιούν το Internet πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες.

Σαφάρι καταθετών, με δέλεαρ καινοτόμα προϊόντα, επιπλέον ευκολίες στην καταβολή των τόκων και στην προσθαφαίρεση χρημάτων, αλλά και βελτιωμένα επιτόκια για όσους χρησιμοποιούν το Internet πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες.

Την ίδια στιγμή, «παντρεύουν» τις κλασσικές καταθέσεις με αμοιβαία κεφάλαια ή με προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης, δίνοντας υψηλότερα επιτόκια σε όσους είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν το σχετικό ρίσκο.

Καθώς τα επιτόκια στις απλές προθεσμιακές καταθέσεις, αλλά και στο ταμιευτήριο, μετά και την πρόσφατη μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ από την ΕΚΤ βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εξαετίας, από τη μία οι τράπεζες αναζητούν εναλλακτικές για να προσελκύσουν καταθέτες και από την άλλοι όσοι διαθέτουν ρευστότητα επιδιώκουν όσο το δυνατόν καλύτερους όρους.

Σε απόλυτες τιμές, για μια «απλή» προθεσμιακή κατάθεση σήμερα, το μέσο, μεικτό επιτόκιο στην αγορά, για ποσά έως 50.000 ευρώ οριακά φτάνει το 2% με 2,2%. Αν από τους τόκους αφαιρεθεί ο φόρος, ο οποίος πλέον ανέρχεται στο 15%, το τελικό ποσό που παίρνει στα χέρια του ο καταθέτης είναι οριακό.

Μπαράζ προϊόντων

Έτσι, οι τράπεζες, που βρίσκονται αντιμέτωπες με «αιμορραγία» καταθέσεων και λόγω των χαμηλών επιτοκίων, αναζητούν τρόπους και ρίχνουν στην αγορά νέα προϊόντα, τόσο για να αποτρέψουν τη φυγή όσο και για να δελεάσουν πελάτες που την προηγούμενη τριετία μετέφεραν τα χρήματά τους εκτός Ελλάδος.

Κοινό χαρακτηριστικό των νέων προϊόντων που λανσάρουν οι τράπεζες είναι η ευελιξία που δίνουν στους πελάτες τους να «σηκώσουν» χρήματα από την προθεσμιακή τους κατάθεση σε μηνιαία ή δεκαπενθήμερη βάση, να προσθέσουν ποσά κατά τη διάρκεια της κατάθεσης, ακόμη και να διαχειριστούν τα χρήματά τους ηλεκτρονικά, με «αντάλλαγμα» υψηλότερα επιτόκια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προθεσμιακή κατάθεση «Στα Μέτρα σου» την οποία πρόσφατα λάνσαρε η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία διαμορφώνεται ανάλογα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες του πελάτη. Μάλιστα, καθώς πρόκειται για νέο προϊόν, η τράπεζα την «πριμοδοτεί» με επιπλέον επιτόκια που φτάνουν το 2,4% (μεικτά) για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η εν λόγω κατάθεση επιτρέπει στον πελάτη να διαμορφώσει όπως θέλει τη διάρκεια της κατάθεσης από ξεκινώντας από τη μία εβδομάδα και φτάνοντας στους 12 μήνες, το είδους του επιτοκίου, το οποίο μπορεί να είναι σταθερό ή αυξανόμενο καθώς και το χρόνο καταβολής των τόκων, στην αρχή, τμηματικά ή στη λήξη της κατάθεσης. Επιπλέον, δίνει στον πελάτη τη δυνατότητα πρόωρης ανάληψης χωρίς κόστος, καθώς και τη δυνατότητα αυξομείωσης του κεφαλαίου κατά τη διάρκεια της κατάθεσης. Συνολικά δηλαδή ο πελάτης μπορεί να διαμορφώσει κατά το δοκούν την κατάθεση ανάμεσα σε 78 διαφορετικούς συνδυασμούς χαρακτηριστικών.

Υψηλότερα επιτόκια μέσω Internet

Μια ακόμα καινοτομία των τραπεζών, που θέλουν να «σπρώξουν» τα εναλλακτικά τους δίκτυα είναι η παροχή υψηλότερων επιτοκίων αλλά και επιπλέον προνομίων σε όσους κλείνουν και διαχειρίζονται ηλεκτρονικά τις καταθέσεις τους. Ουσιαστικά δηλαδή εκείνοι που χρησιμοποιούν το e-banking για να αποκτήσουν πρόσβαση στις ειδικές e-καταθέσεις των τραπεζών «πριμοδοτούνται» τόσο με επιπλέον τόκους όσο και με μια σειρά από ευκολίες οι οποίες δεν προσφέρονται σε εκείνους που επιμένουν στο «γκισέ». Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η κίνηση αυτή συνάδει με την ευρύτερη στρατηγική των τραπεζών να προωθήσουν τα εναλλακτικά δίκτυα, καθώς γνωρίζουν ότι, ακόμα και μετά το πριμ των επιτοκίων, το κόστος των συναλλαγών από το γκισέ παραμένει ακριβότερο σε σχέση με εκείνων που γίνονται online.

Και σύνθετα προϊόντα

Παράλληλα, για εκείνους που αναζητούν επιπλέον αποδόσεις, είναι όμως ταυτόχρονα να αναλάβουν και κάποιο ρίσκο, οι τράπεζες επαναφέρουν τις υβριδικές καταθέσεις, οι οποίες συνδυάζουν την κλασσική αποταμίευση με με επενδύσεις σε Αμοιβαία Κεφάλαια ή με προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης.

Σε σχέση με τα «απλά» επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, οι αποδόσεις αυτών των προϊόντων είναι αρκετά ελκυστικές, καθώς τα επιτόκια στο καταθετικό μέρος φτάνουν ή και ξεπερνούν το 4%, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της επένδυσης. Αντίστοιχα τα εν λόγω προϊόντα δίνουν την πιθανότητα υπεραποδόσεων από το επενδυτικό τους μέρος, αν και σε αυτή την περίπτωση ο καταθέτης/επενδυτής αναλαμβάνει πλέον ρίσκο.

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024