Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα σχετικά με τη ΔΕΗ

Τσίπρας: Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα σχετικά με τη ΔΕΗ

Ηθική και πολιτική δέσμευση ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει και να αποδεχθεί τετελεσμένα σε ό,τι αφορά την «εκποίηση» της ΔΕΗ ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώπιον εκπροσώπων φορέων της Δυτικής Μακεδονίας και κατοίκων, στη διάρκεια εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ κατά του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ».

Ηθική και πολιτική δέσμευση ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει και να αποδεχθεί τετελεσμένα σε ό,τι αφορά την «εκποίηση» της ΔΕΗ ανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ενώπιον εκπροσώπων φορέων της Δυτικής Μακεδονίας και κατοίκων, στη διάρκεια εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου, κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τη «μικρή ΔΕΗ».

«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά βρεθούμε σε θέσεις ευθύνης, δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε και να αποδεχθούμε τετελεσμένα, που αφορούν την εκποίηση δημόσιου εθνικού πλούτου, που λέγεται ΔΕΗ» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Κατηγόρησε τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο ότι «παρ’ όλο που δεν έχουν το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα, προσπαθούν να εκποιήσουν τη ΔΕΗ με τη διαδικασία του ριφιφί» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τελικά δεν θα τα καταφέρουν.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στη συγκρότηση μιας πλατιάς κοινωνικής και πολιτικής συμπαράταξης για να μην περάσει το νομοσχέδιο, αλλά κι αν ψηφιστεί να μην εφαρμοστεί, ενώ άφησε αιχμές για ενδιαφερόμενους να πάρουν μέρος στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Μίλησε για ενδεχόμενους επίδοξους «επενδυτές» και εξήγησε πως αυτοί δεν είναι επενδυτές, παρά «αετονύχηδες» και «αεριτζήδες». «Επενδυτές είναι αυτοί που επενδύουν και όχι αυτοί που τους χαρίζονται μονάδες της ΔΕΗ και πλούτος, προκειμένου να κερδίζουν. Θέλουν να πάρουν και έτοιμα τα εργοστάσια παραγωγής και δωρεάν το δημόσιο ορυκτό πλούτο. Αυτοί δεν είναι επενδυτές. Είναι αετονύχηδες είναι αεριτζήδες» επεσήμανε.

Υπενθύμισε ότι η ίδρυση της ΔΕΗ έγινε στις 2 Ιουλίου του 1950 και σημείωσε τη συγκυρία, ότι 64 χρόνια μετά, στις 2 Ιουλίου 2014, ο ίδιος επισκέφθηκε το Αμύνταιο και τον ΑΗΣ της ΔΕΗ για να υπερασπιστεί τον δημόσιο χαρακτήρα της ενάντια στο «ξεπούλημα».

Στην εκδήλωση πήραν τον λόγο εκλεγμένοι της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων φορέων -ανάμεσά τους και πρόσωπα που ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους από τον ΣΥΡΙΖΑ- και ήταν ομόφωνη η αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ, ενώ κάποιοι ζήτησαν από τον κ. Τσίπρα να μην αλλάξει στάση στην περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση.

Κατήγγειλαν «στοχοποίηση» της Δυτικής Μακεδονίας, αναφέρθηκαν στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή λόγω της κρίσης και σημείωσαν ότι ο αγώνας κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ είναι αγώνας επιβίωσης για τους ίδιους και το μέλλον της περιοχής.

Άλλοι μίλησαν για «εκποίηση της ΔΕΗ έναντι πινακίου φακής» και τόνισαν την ανάγκη μεγάλης συμμετοχής στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 8 απόψε στην κεντρική πλατεία του Αμυνταίου και στις απεργίες των εργαζομένων της ΔΕΗ.

Ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης κάλεσε τους βουλευτές Κοζάνης Μιχάλη Παπαδόπουλο (ΝΔ) και Πάρι Κουκουλόπουλο (ΠΑΣΟΚ) να παραιτηθούν από τις κυβερνητικές θέσεις που κατέχουν.

Μεταξύ αυτών που απηύθυναν χαιρετισμό ήταν ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, εκπρόσωποι του νυν περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή και του νυν δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα, ο νυν δήμαρχος Αμυνταίου Ιωακείμ Ιωσηφίδης και ο νεοεκλεγείς Κώστας Θεοδωρίδης, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη ΔΕΗ «Σπάρτακος» Γιώργος Αδαμίδης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας Στέφανος Μπύρος κ.ά.

Αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναχώρησε για την Αθήνα.

Σχόλιο της κυβέρνησης

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, με αφορμή τη στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το θέμα της ΔΕΗ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ενόψει και νέων κοινών εμφανίσεών του με τον κ. Φωτόπουλο και άλλους γνωστούς από το παρελθόν συνδικαλιστές της ΔΕΗ, που πλέον έχουν βρει καταφύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιούμε ότι οποιοδήποτε σαμποτάζ σε βάρος της ελληνικής οικονομίας, των Ελλήνων πολιτών και της ίδιας της επιχείρησης θα χρεωθεί προσωπικά στον κ. Τσίπρα.

»Ο κ. Τσίπρας συνειδητά υποκινεί τις αντιδράσεις και βρίσκεται πίσω από τις επαπειλούμενες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, επιδιώκοντας να αποκομίσει οφέλη μέσα από την καταστροφή της χώρας. Η ευθύνη τον βαρύνει απόλυτα» καταλήγει η κ. Βούλτεψη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024