Επικροτούν την έκδοση της κοινής απόφασης των υπουργείων Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών για την περίθαλψη των ανασφάλιστων Ελλήνων οι φαρμακοποιοί, αλλά επισημαίνουν ότι «κοινωνική πολιτική στην υγεία χωρίς αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης πάνω από τα 2 δισ., δεν μπορεί να γίνει».

Σχολιάζοντας την υπουργική απόφαση ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, σε γραπτή ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει την υποστήριξη του συλλόγου σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αφορά τη στήριξη και την κάλυψη δοκιμαζόμενων ομάδων, όπως οι ανασφάλιστοι, τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι το ετήσιο όριο της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2014, στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, δεν επαρκεί για να καλύψει και τις ανάγκες των ανασφάλιστων πολιτών διότι όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «φαρμακευτική κάλυψη στους ανασφάλιστους δεν μπορεί να δοθεί στερώντας τα φάρμακα από τους ασφαλισμένους και τούμπαλιν».

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «επιτέλους ας καταλάβουν οι κυβερνώντες πως η υγεία και το φάρμακο δεν μπαίνει σε ισοζύγιο εισροών – εκροών, επιστροφών και εκπτώσεων. Είναι αδιαπραγμάτευτο αγαθό που το δικαιούται όλη η κοινωνία».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr