Σημαντικές μειώσεις στις ανώτατες τιμές περιαγωγής (roaming) θα ισχύσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Ιουλίου, ανακοίνωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μάλιστα ελπίζει σε πλήρη κατάργηση των τελών περιαγωγής έως τα τέλη του έτους.

Για τους ευρωπαίους χρήστες που ταξιδεύουν σε άλλη χώρα της ΕΕ, το το ανώτατο όριο χρέωσης μειώνεται κατά 21% στις εξερχόμενες κλήσεις (από 24 λεπτά ανά λεπτό σε 19 λεπτά ανά λεπτό) και κατά 28,5% για τις εισερχόμενες κλήσεις (από 7 λεπτά ανά λεπτό σε 5 λεπτά ανά λεπτό).

Για την αποστολή γραπτού μηνύματος η μείωση είναι 25% (από 8 λεπτά σε 6 λεπτά), ενώ για την περιαγωγή δεδομένων η μείωση στις ανώτατες τιμές είναι πάνω από το μισό: από 45 λεπτά ανά megabyte σε 20 λεπτά/MB.

Επιπλέον, από την 1η Ιουλίου οι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη θα προσφέρουν σε όσους ταξιδεύουν σε άλλο κράτος-μέλος μια χωριστή σύμβαση περιαγωγής πριν από το ταξίδι τους. Οι χρήστες θα έχουν μάλιστα τη δυνατότητα να επιλέγουν πάροχο στη χώρα που επισκέπτεται.

Η ΕΕ πάντως επεξεργάζεται νέους κανόνες για την παντελή κατάργηση των τελών περιαγωγής. «Μέχρι το τέλος του έτους ελπίζω ότι θα καταργηθούν τα τέλη περιαγωγής όπως έχει συμφωνηθεί. Το Κοινοβούλιο έκανε ό,τι του αναλογούσε. Εναπόκειται τώρα στα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν τη συμφωνία» δήλωσε η επίτροπος αρμόδια για την ψηφιακή ατζέντα Νέλι Κρους.

Το 2014 οι υπηρεσίες περιαγωγής είναι φθηνότερες κατά 80-90% με το 2007.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ