Αφγανιστάν: Διαδηλώσεις κατά της νοθείας στις προεδρικές εκλογές
Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη νοθεία στις προεδρικές εκλογές πραγματοποιούνται στην Καμπούλ, μετά τις καταγγελίες τις οποίες έκανε ο Αμπντουλά Αμπντουλά, ο υποψήφιος που κέρδισε στον πρώτο γύρο, δηλώνοντας ότι θα απορρίψει το αποτέλεσμα της καταμέτρησης των ψήφων από την εφορευτική επιτροπή.
Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη νοθεία στις προεδρικές εκλογές πραγματοποιούνται στην Καμπούλ, μετά τις καταγγελίες τις οποίες έκανε ο Αμπντουλά Αμπντουλά, ο υποψήφιος που κέρδισε στον πρώτο γύρο, δηλώνοντας ότι θα απορρίψει το αποτέλεσμα της καταμέτρησης των ψήφων από την εφορευτική επιτροπή.
Γύρω στις 8 το πρωί (ώρα Ελλάδας) αρκετές δεκάδες υποστηρικτές του Αμπντουλά άρχισαν να συγκεντρώνονται σε τουλάχιστον τρία σημεία της πόλης. «Θα υπερασπιστούμε την ψήφο μας μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μας» έγραφε πανό που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι.
Μολονότι η διεθνής κοινότητα χαιρέτισε ως επιτυχημένες τις προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν, μετά τον δεύτερο γύρο, που διεξήχθη στις 14 Ιουνίου, η χώρα έχει βυθιστεί σε οξεία πολιτική κρίση. Ο Αμπντουλά Αμπντουλά δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι θα μποϊκοτάρει την ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή και ότι σχεδιάζει να απορρίψει το αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί από αυτήν καθώς θεωρεί ότι έχει γίνει μεγάλη νοθεία σε βάρος του.
Ο Αμπντουλά είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 5 Απριλίου, συγκεντρώνοντας ποσοστό 45% έναντι του Άσραφ Γάνι που ήρθε δεύτερος με ποσοστό 31,6%.
Έχει δηλώσει όμως ότι δεν εμπιστεύεται πλέον τις εκλογικές επιτροπές, ούτε καν εκείνη που εξετάζει θέματα παρατυπιών και υποστηρίζει ότι υπεύθυνος για την κατάσταση είναι ο απερχόμενος πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι.
Από την πλευρά του, ο Γάνι απορρίπτει την κατηγορία του αντιπάλου του ότι ο ίδιος επωφελείται από τις παρατυπίες και τη νοθεία, λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό ο Αμπντουλά δείχνει ότι δεν σέβεται τους ψηφοφόρους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Νέες ταυτότητες: Μέχρι πότε πρέπει να εκδοθούν – Η διαδικασία και το κόστος
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ καλεί τους Αμερικάνους να προστατεύσουν τη χώρα από την «κομμουνιστική απειλή»
- Από τη μέση του Ατλαντικού, στην… κορυφή του κόσμου: Το Πράσινο Ακρωτήριο είναι η απόλυτη ποδοσφαιρική ιστορία του Μουντιάλ (vids, pics)
- Αλλάζουν οι αξίες μας όσο μεγαλώνουμε;
- Ανατροπή νταλίκας στην Εθνική Οδό Κορίνθου-Πατρών – Νεκρός ο 52χρονος οδηγός
- Θρίλερ στην Κατερίνη: Γυναίκα βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της – Πατημασιές με αίματα στον χώρο
- Νέες ταινίες: Ο σκοτεινός κόσμος του Ρομπέν των Δασών
- Στην Τουρκία βγάζουν στη σέντρα συμφωνία του Οσμάν με την Εφές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/marek-piwnicki-L3Yg5RtS_JA-unsplash-1-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442