Ιράκ: Οι ΗΠΑ ενισχύουν με στρατιώτες την προστασία των αποστολών τους
Την αποστολή μέχρι 275 στρατιωτών στο Ιράκ για την ενίσχυση της προστασίας των αμερικανικών αποστολών στη Βαγδάτη αποφάσισε ο Λευκός Οίκος, εξετάζοντας ακόμη τη μορφή που θα πάρει η στήριξη των ΗΠΑ στην ιρακινή κυβέρνηση για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών. Η επέλαση της σουνιτικής ISIS στο Ιράκ έχει προκαλέσει τέτοια ανησυχία που έφερε στο τραπέζι αμερικανούς και ιρανούς αξιωματούχους που συζήτησαν απευθείας για το ζήτημα -αποκλείοντας ωστόσο πως η προσέγγιση θα φτάσει μέχρι την στρατιωτική συνεργασία.
Την αποστολή μέχρι 275 στρατιωτών στο Ιράκ για την ενίσχυση της προστασίας των αμερικανικών αποστολών στη Βαγδάτη αποφάσισε ο Λευκός Οίκος, εξετάζοντας ακόμη τη μορφή που θα πάρει η στήριξη των ΗΠΑ στην ιρακινή κυβέρνηση για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών.
Η επέλαση της σουνιτικής ISIS στο Ιράκ έχει θορυβήσει τόσο την Ουάσινγκτον όσο και το (σιιτικό) Ιράν, σε σημείο που αμερικανοί και ιρανοί αξιωματούχοι συζήτησαν στη Βιέννη απευθείας για το ζήτημα -αποκλείοντας ωστόσο πως η προσέγγιση θα φτάσει μέχρι την στρατιωτική συνεργασία.
Σε συανάντηση με τουυς συμβούλους εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέτασε τις επιλογές για στρατιωτική συνδρομή που έχουν στη διάθεσή τους οι ΗΠΑ, έχοντας μέχρι στιγμής αποκλείσει μόνο την χερσαία επέμβαση.
Απόφαση δεν έχει ληφθεί, και η επίσημη ανακοίνωση περιορίστηκε στο ότι ο Ομπάμα θα «συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες τις διαβουλεύσεις» με τους συμβούλους. Στην παρούσα φάση, η πιο δραστική επιλογή που φαίνεται να μην αποκλείει η Ουάσινγκτον είναι οι αεροπορικές επιδρομές.
Συζήτηση με το Ιράν
Δείγμα της πιεστικότητας της κατάστασης είναι η συζήτηση της Ουάσινγκτον με το Ιράν. Λίγες ώρες αφού ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν απευθείας διάλογο με την Τεχεράνη, αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι συνομίλησαν στη Βιέννη με την ιρανική αποστολή επί του ζητήματος.
Στις σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν επικρατεί μεν παγετός, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει αρχίσει να παρατηρείται μία περιορισμένη «χαλάρωση» χάρη στην ορμή των συνομιλιών με για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Μετά την επαφή Αμερικανών και Ιρανών στη Βιέννη, και οι δύο πλευρές τόνισαν στο Reuters πως οι συνομιλίες δεν αφορούν στρατιωτική συνεργασία. «Δεν συζητήθηκε και δεν αποτελεί επιλογή» ανέφερε αξιωματούχος από την ιρανική πλευρά, σημειώνοντας ότι η Τεχεράνη «μπορεί να παίξει κεντρικό ρόλο στην αποκατάσταση της σταθερότητας στο Ιράκ και την περιοχή».
Το σιιτικό Ιράν έχει πολύ καλή σχέση με τον σιίτη ιρακινό πρωθυπουργό Μαλίκι και την υπόλοιπη κυβέρνηση, που αναδείχθηκε με εκλογές που στήριξαν οι ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, οι επαφές των υψηλόβαθμων αμερικανών αξιωματούχων στο Ιράκ με την κυβέρνηση της Βαγδάτης συνεχίζονται, με την Ουάσινγκτον να προσπαθεί να στρέψει τον Μαλίκι σε πιο «ενωτική» στάση αναφορικά με τη διαμάχη που παίρνει σαφή σεκταριστικό χαρακτήρα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Ρίτσαρντ Γκιρ λέει πως «ντρέπεται» για την αμερικανική μεταναστευτική πολιτική
- Ουκρανία: Η ΕΕ εξετάζει τον περιορισμό της προστασίας των Ουκρανών που βρίσκονται σε στρατεύσιμη ηλικία
- Πέρασε από την Βουλή των ΗΠΑ νομοσχέδιο για βοήθεια στην Ουκρανία και κυρώσεις στη Ρωσία
- Απάντηση του προέδρου της Κούβας στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του και μελών της οικογένειας Κάστρο
- Βολιβία: Οι ΗΠΑ υπόσχονται στήριξη στον δεξιό πρόεδρο – Μαζικές κινητοποιήσεις με αίτημα την παραίτησή του
- Μεξικό: 4 αποκεφαλισμένα πτώματα βρέθηκαν μέσα σε αυτοκίνητο πίσω από το κτίριο του κοινοβουλίου της Γκερέρο

