Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα και έκαναν χρήση αντλιών νερού υπό πίεση εναντίον εκατοντάδων διαδηλωτών στην Άγκυρα στην Κυριακή, ένα 24ωρο μετά τη σφοδρή καταστολή των διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη για την πρώτη επέτειο από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου του 2013 που συγκλόνισαν την Τουρκία.

Η αστυνομία επενέβη για να διαλύσει πλήθος περίπου 500 διαδηλωτών στην πλατεία Κιζιλάι, στο κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας, στην περιοχή όπου ένα χρόνο πριν σκοτώθηκε ο 26χρονος διαδηλωτής Ετέμ Σαρισουλούκ από σφαίρα αστυνομικού.

  • Δακρυγόνα και συλλήψεις διαδηλωτών στην Τουρκία

Κατά το πρωτοφανές κύμα διαδηλώσεων εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν που διήρκεσε τρεις εβδομάδες και κατεστάλη με εξίσου πρωτοφανή βία οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 8.000 τραυματίστηκαν.

«Ο δολοφόνος του Ετέμ είναι η αστυνομία του ΑΚP {του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης]» φώναζαν την Κυριακή οι διαδηλωτές στην Άγκυρα.

«Δεν πρόκειται παρά για μια αρχή, η μάχη θα συνεχιστεί!» ανέφεραν.

Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε σφοδρά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων του Σαββάτου στην Κωνσταντινούπολη.

«Καταδικάζω την υπέρμετρη βία που επέδειξε η τουρκική αστυνομία εναντίον των διαδηλωτών και των δημοσιογράφων» δήλωσε ο Νιλς Μούιζνιεκς, επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης..

Τα γεγονότα «έχουν προστεθεί στον κατάλογο των περιστατικών όπου ο χειρισμός των διαδηλώσεων στην Τουρκία εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα» επισήμανε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό