Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Και ο νέος Ουκρανός πρόεδρος στις εκδηλώσεις για την Απόβαση στη Νορμανδία

Και ο νέος Ουκρανός πρόεδρος στις εκδηλώσεις για την Απόβαση στη Νορμανδία

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσκάλεσε τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο στις εκδηλώσεις για την 70ή επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία στις 6 Ιουνίου -όπου και θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω οι δυτικοί ηγέτες με τον Βλ.Πούτιν για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Η Άνγκελα Μέρκελ επέκρινε εκ νέου σφοδρά τη Ρωσία για την προσάρτηση την Τετάρτη κατά την τελετή εγκαινίων έκθεσης για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσκάλεσε τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο στις εκδηλώσεις για την 70ή επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία στις 6 Ιουνίου -όπου και θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω οι δυτικοί ηγέτες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Ο Φρανσουά Ολάντ πρόκειται να υποδεχτεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μέγαρο των Ηλυσίων την προηγούμενη ημέρα προκειμένου να συνομιλήσουν κατ’ ιδίαν για την ουκρανική κρίση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα παραστούν επίσης στις εκδηλώσεις της 6ης Ιουνίου. Σύμφωνα με το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου, ο Ολάντ θα υποδεχθεί και τον Ομπάμα στο προεδρικό μέγαρο στις 5 Ιουνίου, την ίδια ημέρα με τον Βλ.Πούτιν.

Ο Γάλλος πρόεδρος προσκάλεσε τον Ποροσένκο στις εκδηλώσεις για την Απόβαση της Νορμανδίας σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί του το απόγευμα της Τετάρτης κατά την οποία τον συνεχάρη για την νίκη του στις ουκρανικές προεδρικές εκλογές, λέγοντάς ότι η εκλογή του «ανοίγει τον δρόμο σε μια ειρηνική και πολιτική έξοδο από την κρίση στην Ουκρανία», σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Ο Ολάντ «διαβεβαίωσε τον Ποροσένκο για την υποστήριξη της Γαλλίας στην ανάκαμψη και την επάνοδο της χώρας του στην σταθερότητα σε ένα πνεύμα εθνικού διαλόγου και ειρήνευσης» προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Τον ενθάρρυνε να προχωρήσει στις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που αναμένει ο ουκρανικός λαός» σύμφωνα με την γαλλική προεδρία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι θα παραστεί στις εκδηλώσεις, κατά τις οποίες θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με αρκετούς δυτικούς ηγέτες για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από την Ρωσία τον περασμένο Μάρτιο.

Η γερμανική εφημερίδα Bild έγραψε ότι ορισμένοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Ομπάμα και της βασίλισσας Ελισάβετ, δήλωσαν στους Γάλλους οικοδεσπότες τους ότι θα προτιμούσαν να μην καθίσουν δίπλα στον Ρώσο ηγέτη κατά την επίσημη τελετή ή σε οποιαδήποτε ομαδική φωτογραφία.

Εκπρόσωπος της Μέρκελ δήλωσε ότι την καγκελάριο δεν την νοιάζει που θα κάθεται.

Η Άνγκελα Μέρκελ εγκαινίασε την Τετάρτη μεγάλη έκθεση για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Βερολίνο και επανέλαβε τις επικρίσεις της στη Μόσχα για την προσάρτηση της Κριμαίας.

«Ας είμαστε απόλυτα σαφείς. Αυτό δεν μπορεί να ισχύει. Η εδαφική ακεραιότητα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της μεταπολεμικής τάξης πραγμάτων στην Ευρώπη» υπογράμμισε η καγκελάριος.

Γι’ αυτό, συνέχισε η Μέρκελ, «είμαι τόσο αυστηρή με την Κριμαία: Αν αρχίσεις να λες πράγματα όπως ‘είναι δικαίωμά μου’ και απλά να αποσπάς κάτι, θα καταλήξεις σε μια απίστευτη καταστροφή. Δεν μπορεί να λειτουργήσει κάτι τέτοιο».

«Το μάθημα που μας διδάσκει η Ιστορία είναι πως η συνεργασία είναι καλύτερη από τη σύγκρουση» ανέφερε ακόμη η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η έκθεση, η οποία πραγματοποιείται στο Μουσείο Ιστορίας της Γερμανίας σηματοδοτεί τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου τον Ιούλιο του 1914.

Η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε ταυτόχρονα την Τετάρτη από τη Μόσχα να ελέγχει καλύτερα τα σύνορά της με την Ουκρανία, με στόχο κυρίως να εμποδίσει τις διεισδύσεις φιλορώσων μαχητών και τη μεταφορά οπλισμού.

Η γερμανική κυβέρνηση «αναμένει από τη ρωσική κυβέρνηση να εμποδίσει, κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία, τους αυτονομιστές μαχητές που είναι έτοιμοι να πολεμήσουν να διεισδύσουν και σημαντικές ποσότητες όπλων να μπορέσουν να μεταφερθούν» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024