Καταδίκη της Ελλάδας για βασανισμό κρατουμένων
Σε καταδίκη της Ελλάδας για παραβιάσεις της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προχώρησε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, (ΕΔΑΔ) εκδικάζοντας την προσφυγή έξι κρατουμένων στις φυλακές Τρίπολης, οι οποίοι έτυχαν «απάνθρωπης και εξευτελιστικής» μεταχείρισης και θα λάβουν τώρα χρηματική αποζημίωση.
Σε καταδίκη της Ελλάδας για παραβιάσεις της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προχώρησε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), εκδικάζοντας την προσφυγή κρατουμένων, οι οποίοι έτυχαν «απάνθρωπης και εξευτελιστικής» μεταχείρισης και θα λάβουν τώρα χρηματική αποζημίωση.
Η υπόθεση αφορούσε τις συνθήκες κράτησης έξι προσφευγόντων στις φυλακές της Τρίπολης, όπου κρατούνται πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί ή περιμένουν την δίκη τους για σεξουαλικά αδικήματα.
Σύμφωνα με την προσφυγή, ενώ οι φυλακές έχουν χωρητικότητα 65 ατόμων, οι κρατούμενοι είχαν ανέλθει στους 177 τον Ιανουάριο του 2009, στους 185 τον Ιούνιο του 2012 και στους 215 λίγους μήνες αργότερα.
Όπως κατήγγειλαν οι κρατούμενοι στις φυλακές υπήρχαν μόνο εννέα ντους, και μάλιστα στην αυλή, για θέρμανση υπήρχαν έξι σόμπες πετρελαίου που δεν λειτουργούσαν ταυτόχρονα, το καλοκαίρι δεν υπήρχε κλιματισμός και εξαερισμός, οι τουαλέτες ήταν σε πολύ κακή κατάσταση και το φαγητό πολύ χαμηλού επιπέδου.
Το Δικαστήριο αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων και καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση των όσων προβλέπονται στο άρθρο 3 της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περί απαγόρευσης της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης.
Με την απόφαση του το Δικαστήριο υποχρεώνει τις ελληνικές αρχές να καταβάλλουν συνολική αποζημίωση 133.300 ευρώ για ηθική βλάβη στους δικαιωθέντες κρατούμενους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γερμανία: Φωτιά σε νοσοκομείο – Τουλάχιστον δυο νεκροί, δεκάδες τραυματίες
- Βενεζουέλα: 7ημερο εθνικό πένθος ενώ αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών – Αγώνας επιβίωσης για τους επιζώντες
- Συνεχίζεται η δίκη Λιγνάδη με την εξέταση μαρτύρων
- Τα πανεπιστήμια εκπέμπουν SOS για το επίπεδο των φοιτητών
- Η Τόρι Σπέλινγκ για τον θάνατο της Σάνεν Ντόχερτι
- Πέθανε η ηθοποιός Τζένη Ζαχαροπούλου
- Κρήτη: Στην Αθήνα 6χρονος μετά το σοβαρό τροχαίο στο Ρέθυμνο – Μάχη για να σωθεί το πόδι του
- Το μέλλον είναι εδώ – Ο Βαγγέλης Μαρινάκης παρουσιάζει σήμερα το νέο «Γ. Καραϊσκάκης»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 02.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/adrien-sfSkPaeqkII-unsplash-1-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442