Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Περιπέτεια με μετανάστες ανοικτά της Σικελίας, διασώθηκαν 100 παιδιά

Περιπέτεια με μετανάστες ανοικτά της Σικελίας, διασώθηκαν 100 παιδιά

Πάνω από 100 παιδιά που επέβαιναν σε δύο μεγάλες βάρκες με μετανάστες διασώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες νότια της Σικελίας. Τα παιδιά έχουν ήδη μετεπιβιβαστεί σε ιταλική φρεγάτα, σύμφωνα με το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό. Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού εντόπισε νότια του Κάπο Πασέρο, τα δύο πλοιάρια στα οποία επέβαιναν μετανάστες. Οι κακές καιρικές συνθήκες και η έλλειψη εξοπλισμού για την ασφάλεια των επιβαινόντων ήταν οι λόγοι που το ιταλικό ναυτικό άρχισε επιχείρηση διάσωσης.

Πάνω από 100 παιδιά που επέβαιναν σε δύο μεγάλες βάρκες με μετανάστες διασώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες νότια της Σικελίας. Τα παιδιά έχουν ήδη μετεπιβιβαστεί σε ιταλική φρεγάτα, σύμφωνα με το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Δευτέρας όταν ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού εντόπισε νότια του Κάπο Πασέρο, νοτιοανατολικά της Σικελίας, δύο πλοιάρια στα οποία επέβαιναν πολλοί μετανάστες. Το ένα ρυμουλκείτο από το άλλο ύστερα από μηχανική βλάβη.

Οι κακές καιρικές συνθήκες και η έλλειψη εξοπλισμού για την ασφάλεια των επιβαινόντων στα δύο πλοία ήταν οι λόγοι που το ιταλικό ναυτικό άρχισε επιχείρηση διάσωσης η οποία διήρκησε όλη τη νύχτα, με την υποστήριξη αρκετών εμπορικών πλοίων.

Μετά τη ρίψη σωσιβίων γιλέκων στους ναυαγούς, μπόρεσε να αρχίσει η επιβίβασή τους στη φρεγάτα Grecale και στο περιπολικό πλοίο Foscari. Προτεραιότητα δόθηκε στις γυναίκες και στα τουλάχιστον 100 παιδιά.

Η επιχείρηση διακόπηκε λόγω της τρικυμίας και αναμένεται να αρχίσει ξανά εντός της ημέρας, όταν βελτιωθεί ο καιρός.

Στις 12 Μαΐου, τουλάχιστον 14 άνθρωποι πνίγηκαν στο ναυάγιο πλοιαρίου που ήταν γεμάτο μετανάστες στην περιοχή μεταξύ των λιβυκών ακτών και του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα. Το ιταλικό Ναυτικό είχε διασώσει τουλάχιστον 200 μετανάστες.

Πολλοί μετανάστες από την υπο-σαχάρεια Αφρική διασχίζουν τη Λιβύη, όπου επικρατεί πλήρης αναρχία. Στοιβάζονται σε σαπιοκάραβα πριν αρχίσουν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου με προορισμό τη Μάλτα ή τη Λαμπεντούζα, ανοικτά της Σικελίας.

Από τις αρχές του έτους, σχεδόν 22.000 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στις ιταλικές ακτές, αριθμός εξαπλάσιος σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2013, σύμφωνα με τη Ρώμη.

Από τον περασμένο φθινόπωρο, ύστερα από δύο ναυάγια με περισσότερους από 400 νεκρούς κοντά στη Λαμπεντούζα και στο νησί της Μάλτας, η Ιταλία άρχισε τη μεγάλη επιχείρηση «Mare Nostrum» για να αποτρέψει νέες ναυτικές τραγωδίες αυτού του είδους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο επαναλαμβάνει συχνά ότι η Μεσόγειος δεν είναι ιταλικό σύνορο αλλά ευρωπαϊκό, εκφράζοντας λύπη που η ΕΕ «δεν βοηθά» την Ιταλία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024