Να μην διεξαχθούν την Κυριακή exit polls, μέχρι να διερευνηθούν τα αίτια που προκάλεσαν την αστοχία των αποτελεσμάτων κατά τον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, πρότεινε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης σε συνέντευξή του στον Alpha 989.

Επιπλέον, στον λογαριασμό του στο twitter επικρίνει τις εταιρείες, διότι «το αποτέλεσμά τους (σ.σ. των exit polls) διέρρευσε, όταν οι κάλπες ήταν ακόμη ανοιχτές». Και προσθέτει σχετικά με την επιστολή που έστειλε χθες στον ΣΕΔΕΑ πως «έχω δηλώσει ότι η έρευνα πρέπει να γίνει και για τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις».

Χθες, Δευτέρα, ο υπουργός Εσωτερικών απέστειλε επιστολή στην πρόεδρο του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) Χριστίνα Καράμπελα, στην οποία αναφέρει ότι θεωρεί «αναγκαίο να εξετασθεί άμεσα το ζήτημα» από «τα αρμόδια και ελεγκτικά όργανα» της μεγάλης απόκλισης του εκλογικού αποτελέσματος από το αποτέλεσμα των exit polls.

Τα σχόλια κατά Σγουρού

Σχολιάζοντας την αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής μεταξύ του Γιάννη Σγουρού και της Ρένας Δούρου, ο υπουργός σημειώνει ότι οι απόψεις του για τον κ. Σγουρό είναι γνωστές, καθώς τις έχει εκφράσει δημόσια.

Όπως σημειώνει: «Οι απόψεις μου για τον κ. Σγουρό είναι γνωστές και τις έχω εκφράσει και δημόσια. Θεωρώ ότι η υποψηφιότητα Κουμουτσάκου ήταν η καλύτερη. Η Αττική έχασε μια σημαντική ευκαιρία και αυτή είναι η προσωπική μου άποψη».

ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι» σε ποδηγέτηση της κοινής γνώμης

O ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αμείλικτος στην κριτική του «απέναντι σε όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά και επικοινωνιακά» τα προβλήματα των δημοσκοπήσεων, «διαμορφώνοντας όρους επηρεασμού και ποδηγέτησης της κοινής γνώμη» σύμφωνα με δήλωση του Κώστα Πουλάκη, υπεύθυνου της Επιτροπής Δημοσκοπήσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επισημαίνοντας επιστημονικά προβλήματα και προβλήματα αξιοπιστίας στις δημοσκοπήσεις, ο κ. Πουλάκης υπενθυμίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολύ καιρό είχε αναφερθεί σε προβλήματα που εντοπίζονται καθ’ όλο το τελευταίο διάστημα στη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τονίζοντας ότι στις 25 Μαΐου, εκτός από τα κόμματα και τους υποψηφίους, θα κριθούν και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων».

Όπως έχουμε εδώ και καιρό επισημάνει, προσθέτει ο κ. Πουλάκης, υπάρχουν σημαντικές μεθοδολογικές και επιστημονικές δυσκολίες, που προκύπτουν από την ίδια την εξαιρετικά σύνθετη πολιτική πραγματικότητα, τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού και τις εκτεταμένες πολιτικές και κοινωνικές μεταβολές και ανατροπές που συντελούνται καθ’ όλη την τελευταία περίοδο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη διάψευση των δημοσκοπήσεων για την περιφέρεια Αττικής και τον δήμο Αθηναίων.

Ωστόσο, προσθέτει, «δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε το γεγονός ότι αυτές τις υπαρκτές και αντικειμενικές επιστημονικές δυσκολίες, πολλά ΜΜΕ και πολιτικά κέντρα επιχείρησαν και επιχειρούν να τις εκμεταλλευθούν πολιτικά και επικοινωνιακά για τη δημιουργία εντυπώσεων και τον επηρεασμό της εκλογικής συμπεριφοράς των πολιτών».

«Ας έχουν όλοι υπόψη τους ότι σε συνθήκες πολιτικής κρίσης, έντασης του πολιτικού κυνισμού και απαξίωσης του συνόλου των πολιτικών θεσμών και μηχανισμών, κρινόμαστε όλοι αυστηρά από τους πολίτες» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Πουλάκης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ