Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Fitch: Ανάπτυξη της Ελλάδας με ρυθμό 0,5% το 2014

Fitch: Ανάπτυξη της Ελλάδας με ρυθμό 0,5% το 2014

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 0,5% το 2014 και 2% το 2015, προβλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σε έκθεσή του για το αξιόχρεο των χωρών της Ευρωζώνης. Στην έκθεσή του με τίτλο «Eurozone Sovereign Snapshot» ο οίκος προβλέπει, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα μειωθεί εφέτος στο 2,2% του ΑΕΠ και το 2015 περαιτέρω στο 1,1% του ΑΕΠ, ενώ το χρέος θα διαμορφωθεί φέτος στο 177,5% του ΑΕΠ και θα μειωθεί το επόμενο έτος στο 172,5% του ΑΕΠ.

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 0,5% το 2014 και 2% το 2015, προβλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σε έκθεσή του για το αξιόχρεο των χωρών της Ευρωζώνης.

Στην έκθεσή του με τίτλο «Eurozone Sovereign Snapshot» ο οίκος προβλέπει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα μειωθεί εφέτος στο 2,2% του ΑΕΠ και το 2015 περαιτέρω στο 1,1% του ΑΕΠ, ενώ το χρέος θα διαμορφωθεί φέτος στο 177,5% του ΑΕΠ και θα μειωθεί το επόμενο έτος στο 172,5% του ΑΕΠ. Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ εφέτος και 0,5% του ΑΕΠ το 2015.

Η Fitch σημειώνει ότι το ελληνικό αξιόχρεο, το οποίο σήμερα βρίσκεται στη διαβάθμιση «Β-» με σταθερές προοπτικές και θα επανεξεταστεί στις 23 Μαΐου, θα επηρεασθεί αρνητικά στην περίπτωση που δεν ανακάμψει η οικονομία, οδηγώντας στην επανεμφάνιση νέων χρηματοδοτικών κενών.

Αντίστοιχα, αρνητικά θα επηρεασθεί το αξιόχρεο και σε περίπτωση νέας πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας που θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και εκτροχιασμό του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Η Fitch αναφέρει, ως παράγοντα που θα επηρεάσει θετικά την αξιολόγηση, μία διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη που θα εδράζεται στη στέρεη εφαρμογή του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ και θα οδηγεί σε αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ που είναι συνεπής με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Επίσης, θετικά θα επηρεάσει η περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή σε συνδυασμό με νέα ώθηση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ξεκαθαρίζει δε ότι θα είναι θετική για το ελληνικό αξιόχρεο μία διατηρήσιμη μείωση στον λόγο του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ και η αποκατάσταση της πρόσβασης της χωράς στις αγορές.

Τέλος, στην έκθεσή της η Fitch σημειώνει ότι είναι αργή η τάση για αναβάθμιση του αξιόχρεου των χωρών της Ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται μία ανάκαμψη με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο οίκος αναφέρει ότι ο πιστωτικός κίνδυνος στην Ευρώπη παραμένει και ότι παραμένουν σημαντικοί οι κίνδυνοι για τη δημοσιονομική και οικονομική προσαρμογή που είναι σε εξέλιξη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024