Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έληξε η περίοδος χάριτος των φοιτητών στην πρόεδρο της Χιλής

Έληξε η περίοδος χάριτος των φοιτητών στην πρόεδρο της Χιλής

H περίοδος χάριτος για την πρόεδρο της Χιλής φαίνεται ότι τελείωσε τουλάχιστον όσον αφορά στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σχετικά με τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Τουλάχιστον 40 χιλιάδες φοιτητές και μαθητές διαδήλωσαν μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο, καλώντας την Μισέλ Μπατσελέτ να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της. Δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις με την Αστυνομία.

H περίοδος χάριτος για την πρόεδρο της Χιλής φαίνεται ότι τελείωσε τουλάχιστον όσον αφορά στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σχετικά με τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Τουλάχιστον 40 χιλιάδες φοιτητές και μαθητές διαδήλωσαν μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο, καλώντας την Μισέλ Μπατσελέτ να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της.

Υπενθυμίζεται ότι σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας εν όψει των προεδρικών εκλογών που έγιναν στα τέλη του 2013, η Μπατσελέτ, επικεφαλής του Κεντροαριστερού συνασπισμού, είχε δεσμευθεί για ριζικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό και φορολογικό σύστημα, καθώς και σε αναθεώρηση του Συντάγματος.

Οι διαδηλώσεις των φοιτητών, το 2011 και 2012, είχαν σφραγίσει την προεδρία του προκατόχου της Μπατσελέτ, του κεντροδεξιού τέως προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Μάλιστα, τον Αύγουστο του 2011 ένας 16χρονος μαθητής έχασε τη ζωή του από σφαίρα αστυνομικών.

Αρκετοί από τους ηγέτες του φοιτητικού κινήματος εκπροσωπούνται πλέον στο Κοινοβούλιο.

Ήρθε όμως η ώρα να ακολουθήσουν και πάλι την αντίστροφη πορεία: στις διαδηλώσεις που έγιναν στο Σαντιάγο και στο Βαλπαραΐσο, επικεφαλής είχαν τεθεί η Καμίλα Βαγιέχο και ο Γκαμπριέλ Μπόρις, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο το δικό τους μήνυμα στην πλειοψηφία της προέδρου.

Δεν έλειψαν πάντως και οι συγκρούσεις μικρής ομάδας διαδηλωτών με την αστυνομία. Σύμφωνα με τις Αρχές τουλάχιστον 100 άτομα συνελήφθησαν, ενώ τραυματίστηκαν και 20 αστυνομικοί.

Σε σχέση, πάντως, με τις διαδηλώσεις του 2012 υπήρξε μία διαφορά: τότε η κυβέρνηση δεν επέτρεπε στους διαδηλωτές να πραγματοποιήσουν πορεία μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο και το υπουργείο Παιδείας.

Πλέον, η νέα κυβέρνηση το επέτρεψε. Η φοιτητική κοινότητα, όμως, περιμένει πολύ περισσότερα από αυτό.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024