Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία το ελληνικό φάρμακο

Προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία το ελληνικό φάρμακο

Την πρόθεση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) να αναδείξει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία σε ηγετικό κλάδο στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδα, επιβεβαιώσε ο πρόεδρός της Δημήτρης Δέμος.

Την πρόθεση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) να αναδείξει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία σε ηγετικό κλάδο στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδα, επιβεβαιώσε ο πρόεδρός της Δημήτρης Δέμος, από το βήμα του 1ου συνεδρίου της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας με θέμα «Ελληνικό Φάρμακο: Υγεία και Ανάπτυξη», που πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαΐου.

Ο κ. Δέμος υπενθύμισε ότι, ενώ η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ξεκίνησε από τοπικούς παραγωγούς φαρμάκου, κατάφερε να εξελιχθεί σε δυνατό παίκτη της παγκόσμιας αγοράς και πλέον μπορεί να καταστεί ηγετικός κλάδος στην προσπάθεια της χώρας για ανάπτυξη. Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε πως είναι βούληση της Πολιτείας να στηριχτεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, σημειώνοντας όμως «πως δεν πρέπει να στοχεύουμε σε μια κρατικοδίαιτη φαρμακοβιομηχανία».

Ο Θεόδωρος Τρύφων, αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, απαντώντας στον υπουργό Υγείας για τα περί κρατικοδίαιτης φαρμακοβιομηχανίας, τόνισε πως «όχι μόνο δεν ενισχύεται η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αλλά η κυβέρνηση μέχρι στιγμής προστατεύει τα ακριβά εισαγόμενα και τα ξένα γενόσημα φάρμακα και αυτό αποδεικνύεται τόσο από την επιμονή στο αποτυχημένο μέτρο της συνταγογράφησης με δραστική ουσία που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους θεραπείας μέσω της υποκατάστασης, όσο και από τις αλλεπάλληλες μειώσεις τιμών των ελληνικών φαρμάκων. Επιπλέον, τα εισαγόμενα φάρμακα παίρνουν πιο γρήγορα άδειες κυκλοφορίας, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό.»

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, συμφώνησε πως «τόσο λόγω του αναπτυξιακού της χαρακτήρα, όσο και λόγω της συνεισφοράς της στην έρευνα, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δεν μπορεί παρά να έχει, στο μέτρο του εφικτού και του ενδεδειγμένου, την αρωγή του κράτους».

Από τη μεριά τους, οι Δημήτρης Λιντζέρης, πρόεδρος ΕΟΦ, Γιάννης Μπασκόζος, αντιπρόεδρος ΠΙΣ, Ανδρέας Γαλανόπουλος, πρόεδρος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και αντιπρόεδρος ΠΑΝΣΥΦΑ, και η Δέσποινα Μακρυδάκη, πρόεδρος ΠΕΦΝΙ, συμφώνησαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του φαρμάκου και δήλωσαν πως ο κάθε θεσμός από την πλευρά του οφείλει να συνεισφέρει στην προσπάθεια για ενίσχυση του ελληνικού φαρμάκου.

Μάλιστα, οι Σάββας Ρομπόλης, ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και επιστημονικός διευθυντής ΙΝΕ ΓΣΣΕΕ, Νικόλαος Φίλιππας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, πρόεδρος ΔΣ και επιστημονικός διευθυντής ΚΕΠΕ, Άγγελος Τσακανίκας, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ και διευθυντής Ερευνών ΙΟΒΕ και Μάρκος Ολλανδέζος, επιστημονικός διευθυντής της ΠΕΦ, παρουσίασαν στοιχεία για τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου, η οποία συμπεριλαμβάνεται στους επτά κλάδους που θα ηγηθούν της ανάπτυξης της χώρας στα επόμενα χρόνια.

Ο Βασίλης Κάτσος, γενικός γραμματέας της ΠΕΦ, αναλύοντας τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας στο συγκεκριμένο κλάδο σημείωσε πως παρόλο που ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγικός πόλος στη χώρα μας είναι τα φάρμακα, δυστυχώς η Ελλάδα είναι ουραγός στην έρευνα και στην ανάπτυξη.

Ο Βασίλης Πενταφράγκας, εντεταλμένος σύμβουλος του ΔΣ της ΠΕΦ, τόνισε πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δεν πρόκειται να θυσιάσει τις αξίες της στο βωμό του πρόσκαιρου κέρδους, ενώ σημείωσε πως «είναι σαφής η υποχρέωση όλων μας απέναντι στις επόμενες γενιές να καθίσουμε σε ένα τραπέζι διαλόγου. Οι δυνατότητες που έχουμε ως κλάδος είναι μεγάλες, χρειαζόμαστε μόνο το κατάλληλο πλαίσιο».

health.in.gr

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024