Τετραπλάσιες πιθανότητες απώλειας της ακοής τους αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες μουσικοί συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Occupational and Environmental Medicine. Επίσης κινδυνεύουν να ταλαιπωρούνται από ακουστικές εμβοές.

Τετραπλάσιες πιθανότητες απώλειας της ακοής τους αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες μουσικοί συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Occupational and Environmental Medicine. Επίσης είχαν πάνω από 50% πιθανότητες να ταλαιπωρούνται από ακουστικές εμβοές.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρέμης και του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας Λάϊμπνιτς, με επικεφαλής τον Δρ Βόλφγκανγκ Άρενς, μελέτησαν για τέσσερα χρόνια περίπου 284.000 περιστατικά απώλειας της ακοής σε περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους, 19 – 66 ετών, από τα οποία τα 238 (0,08%) αφορούσαν επαγγελματίες μουσικούς (σε σύνολο 2.227 μουσικών), που ζούσαν κυρίως σε πόλεις.

Η μη αναστρέψιμη απώλεια της ακοής μπορεί να προκληθεί από κάποιο ξαφνικό πολύ δυνατό θόρυβο, όπως μία έκρηξη ή πυροβολισμούς, όπως επίσης μπορεί να αναπτυχθεί σταδιακά ως αποτέλεσμα παρατεταμένης έκθεσης σε διάφορους δυνατούς θορύβους (π.χ. βιομηχανικούς). Η ακοή μειώνεται όσο γερνάει κανείς, όμως η έρευνα εστιάστηκε στην απώλεια που προκαλείται από περιβαλλοντικούς και επαγγελματικούς θορύβους.

Η σταδιακή απώλεια της ακοής έχει ως συνέπεια να μην μπορεί να ακούσει κανείς όλη τη γκάμα των ήχων. Προηγούμενες μελέτες είχαν συμπεράνει ότι η παρατεταμένη έκθεση στην μουσική, στην οποία εκ των πραγμάτων εκτίθενται οι επαγγελματίες μουσικοί, έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, αυξάνοντας την ευαισθησία της ακοής τους.

Όμως, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, «στους επαγγελματίες μουσικούς οι κίνδυνοι απώλειας της ακοής τους λόγω της μουσικής είναι μεγαλύτεροι από τα δυνητικά οφέλη για την ακουστική ευαισθησία τους, όπως είχαν υποστηρίξει προηγούμενοι ερευνητές».

Οι ερευνητές θεωρούν ότι το πρόβλημα δεν είναι αμελητέο, καθώς μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην ποιότητα ζωής των μουσικών και, γι’ αυτό, οι τελευταίοι πρέπει να φοράνε προστατευτικά στα αυτιά τους, είτε παίζουν σε ορχήστρες, είτε σε ροκ μπάντες και γενικότερα σε κάθε περίσταση όπου γίνεται χρήση ενισχυτών. Ακόμη, εισηγούνται την τοποθέτηση διαχωριστικών ηχητικών «ασπίδων» ανάμεσα στα διαφορετικά τμήματα των ορχηστρών.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr