Γεροντόπουλος: Οι Ρομά αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού πληθυσμού
«Οι έλληνες Ρομά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού πληθυσμού και δικαιούνται πλήρη πρόσβαση σε όλα τα αστικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα, που αναγνωρίζονται για όλους τους Έλληνες πολίτες» δήλωσε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος.
«Οι έλληνες Ρομά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού πληθυσμού και δικαιούνται πλήρη πρόσβαση σε όλα τα αστικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα, που αναγνωρίζονται για όλους τους Έλληνες πολίτες» δήλωσε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος.
Μιλώντας στο Συνέδριο Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) και της Συνόδου Καθολικών Επισκόπων Ευρώπης (CCEE) που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας, με θέμα την «Κατάσταση των Ρομά στην Ευρώπη», ο κ. Γεροντόπουλος ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν υιοθετήσει σειρά μέτρων για την κοινωνικής ένταξης των Ρομά και την παράλληλη διατήρηση των πολιτιστικών παραδόσεων και του τρόπου ζωής τους.
Το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που τέθηκε σε εφαρμογή το 2002, ανέφερε ο υφυπουργός δίνει έμφαση στη στεγαστική αποκατάσταση και την παροχή συμπληρωματικών υπηρεσιών στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της απασχόλησης, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Την ίδια περίοδο ξεκίνησε και πρόγραμμα στεγαστικών δανείων, το οποίο πρόσφερε στους Ρομά κίνητρο για να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Επιπρόσθετα μέτρα, πρόσθεσε ο κ. Γεροντόπουλος, έχουν ληφθεί για να διευκολυνθεί η καταγραφή των Ρομά από τις τοπικές αρχές, η πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας και στην υγειονομική περίθαλψη.
Ακόμα, για την περίοδο 2012-2020 έχει εκπονηθεί νέο εθνικό σχέδιο ένταξης των Ρομά, το οποίο έχει ήδη υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Αλλαγή ώρας έναρξης στο Μεξικό – Αγγλία λόγω… κεραυνών!
- Η Porsche ενδέχεται να περικόψει 4.000 θέσεις εργασίας, πέρα από αυτές που είχαν ήδη ανακοινωθεί
- «Σκάνδαλο στο Μουντιάλ»: Η κόκκινη κάρτα του Μπαλογκάν ακυρώθηκε μετά από τηλεφώνημα του Τραμπ στον Ινφαντίνο
- Γαλλία: Διάρρηξη στο μουσείο Λαλίκ – Εκλεψαν κοσμήματα «μερικών εκατομμυρίων» ευρώ
- Τουρκία: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ – Στις 8 Ιουλίου η συνεδρίαση των ηγετών
- Βραζιλία-Νορβηγία 1-2: Ο Χάαλαντ σκόρπισε την Σελεσάο και οι «Βίκινγκ» έγραψαν ιστορία – Σούπερ βόμβα! (vid)
- Δυτική Οχθη: Ισραηλινές δυνάμεις δολοφόνησαν 16χρονο Παλαιστίνιο – Το δεύτερο περιστατικό μέσα σε μία εβδομάδα
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Μία λύση – ανάσα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/by-xoce-McV40W0W3Nw-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442