Ντάισελμπλουμ: Στην επόμενη αξιολόγηση το ζήτημα του ελληνικού χρέους
Στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα εξεταστούν τυχόν μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν παρουσίασε ένα «σχέδιο» για το θέμα, αλλά τόνισε τη σημασία της βιωσιμότητας του χρέους και επέμεινε στο να εφαρμοσθεί η απόφαση του Νοεμβρίου 2012. Υπάρχουν και άλλες προϋποθέσεις για την ελάφρυνση του χρέους πέραν από το πρωτογενές πλεόνασμα, πρόσθεσε.
Στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα εξεταστούν τυχόν μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε επίσης ότι οι ελληνικές αρχές παρουσίασαν το Μεσοπρόθεσμο και καλωσόρισε την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων από την πλευρά της Αθήνας.
Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν παρουσίασε ένα «σχέδιο» για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά τόνισε τη σημασία της βιωσιμότητας του χρέους και επέμεινε στο να εφαρμοσθεί η απόφαση του Νοεμβρίου του 2012.
Ο Γ.Ντάισελμπλουμ σημείωσε για το ελληνικό χρέος ότι το θέμα θα συζητηθεί στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος διότι υπάρχουν «μερικά ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη».
Ο ίδιος τόνισε πως η επομένη αξιολόγηση της τρόικας θα καταδείξει το εάν υπάρχει θέμα βιωσιμότητας τους χρέους και σε ποιο βαθμό, ενώ καθώς θα συμπέσει και με τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ (AQR) θα περιλαμβάνει στοιχεία σχετικά και με τις κεφαλαιακές, ανάγκες των τραπεζών και το πιθανό απόθεμα κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα πρέπει να παραμείνει για τις ανάγκες των τραπεζών.
«Όλα αυτά είναι αναγκαία για να ξέρουμε κατά πόσο είναι επαρκώς χρηματοδοτημένο το πρόγραμμα», τόνισε.
Αναφορικά με το ποια είναι τα περιθώρια κινήσεων για την ελάφρυνση του χρέους παρέπεμψε στην απόφαση του Νοεμβρίου 2012 λέγοντας πως σε αυτή γίνονται κάποιες σχετικές αναφορές, ωστόσο ξεκαθάρισε κατηγορηματικά ότι υπάρχουν και άλλες προϋποθέσεις για την ελάφρυνση του χρέους πέραν από το πρωτογενές πλεόνασμα.
Το κοινό ανακοινωθέν
Στο κοινό ανακοινωθέν, μετά τη συνεδρίαση, το Eurogroup σημειώνει επίσης ότι το θέμα των ενδεχόμενων μέτρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, «όπως διατυπώθηκαν στο Eurogroup της 27 Νοεμβρίου 2012, θα εξεταστούν στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης».
«Τα κράτη-μέλη του ευρώ επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να παρέχουν επαρκή στήριξη μέχρι η Ελλάδα να ανακτήσει πλήρως την πρόσβαση στις αγορές, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής. Τα σχετικά οφέλη πιθανών μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους -όπως στην ανακοίνωση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012- θα εξεταστούν στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης» αναφέρεται συγκεκριμένα.
Οι υπουργοί Οικονομικών καλωσορίζουν «τις πρόσφατες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία» και υπογραμμίζουν ότι «οι ανανεωμένες αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας αντανακλούν τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής από τους Έλληνες πολίτες και τις Αρχές.»
«Το πρόγραμμα προσαρμογής αρχίζει να αποδίδει και αποδεικνύεται ότι αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη. Οι δημοσιονομικές επιδόσεις εξακολουθούν να είναι ισχυρές, όπως φαίνεται στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2013» και η επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στις αγορές «είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι εμπιστοσύνης των αγορών και ένα σημαντικό βήμα προς την ευρύτερη πρόσβαση στις αγορές».
«Η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος θα είναι κρίσιμα για αυτήν την κατάληξη» υπογραμμίζεται στο κοινό ανακοινωθέν και σημειώνεται: «Καλούμε τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, ώστε να παραμείνει το πρόγραμμα σε τροχιά και να αποφευχθεί η συσσώρευση καθυστερήσεων».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το Fast & Furious μπαίνει με «σπασμένα φρένα» στη μικρή οθόνη
- Νέα εποχή στις κυβερνοεπιθέσεις – Χάκερ χρησιμοποίησαν ΑΙ για να βρουν κρίσιμο κενό ασφάλειας
- Δεν πήγε Βαλένθια ο Σλούκας
- Ταμείο Ανάκαμψης: Η «ιστορική» ευθύνη της κυβέρνησης – Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το ΠΑΣΟΚ
- Πώς δρούσε η συμμορία που έκανε ένοπλες ληστείες σε τράπεζες – Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψή τους στην Κάτω Τιθορέα
- Μεταρρύθμιση με σύννεφα για τον νέο ΟΠΕΚΕΠΕ


