Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα δωρεάν διανομή τροφίμων από παραγωγούς το Σάββατο

Νέα δωρεάν διανομή τροφίμων από παραγωγούς το Σάββατο

Νέο ραντεβού για αύριο, Σάββατο, δίνουν παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών που θα μοιράσουν δωρεάν τρόφιμα στον Περισσό και σε άλλα σημεία της Αθήνας. Κατ' εξαίρεση θα λειτουργήσουν το Σάββατο ορισμένες λαϊκές αγορές στη Βόρεια Ελλάδα. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή πραγματοποιήσαν την Παρασκευή, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που συζητείται στην Ολομέλεια.

Νέο ραντεβού για αύριο, Σάββατο, δίνουν παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών που θα μοιράσουν δωρεάν τρόφιμα στον Περισσό και σε άλλα σημεία της Αθήνας. Κατ’ εξαίρεση θα λειτουργήσουν το Σάββατο ορισμένες λαϊκές αγορές στη Βόρεια Ελλάδα.

Το μεσημέρι της Παρασκευής παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών πραγματοποιήσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που συζητείται στην Ολομέλεια.

Επταμελής αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον βουλευτή και γενικό γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, Αθανάσιο Μπούρα, και τον βουλευτή της ΝΔ και πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Γιώργο Βλάχο, καθώς και με τον βουλευτή Μιχάλη Κασσή, ειδικό αγορητή του ΠΑΣΟΚ για το νομοσχέδιο που αφορά τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών και του Υπαίθριου Εμπορίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών, Παντελή Μόσχο, οι τρεις βουλευτές παραδέχτηκαν, όπως είπε, ότι «κάτι πρέπει να αλλάξει στο νομοσχέδιο».

Οι παραγωγοί και οι πωλητές λαϊκών, ωστόσο, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους σε όλη τη χώρα, ενώ για αύριο Σάββατο έχουν προγραμματίσει δωρεάν διανομή τροφίμων στον Περισσό, στην οδό Σαλαμίνος, αλλά και σε άλλα σημεία που δεν έχουν ανακοινωθεί.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου που αφορά στη λειτουργία των λαϊκών αγορών ζήτησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τους προέδρους των Ομοσπονδιών Παραγωγών και Πωλητών λαϊκών αγορών.

Ανάλογο αίτημα έχει διατυπώσει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Στη Θεσσαλονίκη

Κλειστή παρέμεινε για περίπου μία ώρα η οδός Αγίου Δημητρίου, μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, στη Θεσσαλονίκη, λόγω της διαμαρτυρίας παραγωγών λαϊκών αγορών της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Θράκης.

Οι περίπου 300 παραγωγοί λαϊκών αγορών από τις παραπάνω περιοχές κρέμασαν πανό στον περίβολο του υπουργείου και δήλωσαν ανυποχώρητοι εάν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο και δεν διεξαχθεί διάλογος από μηδενική βάση.

Εκπρόσωποι των παραγωγών επέδωσαν ψήφισμα με τις θέσεις τους στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρο Καράογλου, τον οποίο και ενημέρωσαν ότι ζητούν παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού για το θέμα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής, Θεσσαλίας και Θράκης, Βασίλης Μακρίδης.

Πού θα λειτουργήσουν το Σάββατο

Το Σάββατο θα λειτουργήσουν -κατ’ εξαίρεση- οι λαϊκές αγορές στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Θράκη, ενώ από Δευτέρα θα συνεχιστεί η απεργία διαρκείας των παραγωγών.

Η απόφαση για την αυριανή λειτουργία των λαϊκών αγορών ελήφθη, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών των παραπάνω περιοχών, Βασίλης Μακρίδης, «ύστερα από τα χιλιάδες τηλεφωνήματα-αιτήματα καταναλωτών που καταγγέλλουν αισχροκέρδεια και πρόβλημα με την επάρκεια προϊόντων».

«Αύριο, όλοι οι παραγωγοί θα πουλάμε τα προϊόντα μας σε τιμές κόστους και στόχος μας είναι να εξυπηρετήσουμε τους Έλληνες πολίτες που μας εμπιστεύονται, στέλνοντας και το μήνυμα ότι η εργασία μας δεν είναι μια δουλειά απλή, αλλά ασκούμε λειτούργημα» σημείωσε ο κ. Μακρίδης.

Τα επίμαχα άρθρα

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων πωλητών Λαϊκών Αγορών, τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης είναι:

  • Με κλήρωση κάθε χρόνο θα δίνονται όλες οι θέσεις σε όλες τις λαϊκές αγορές.
  • Με απόφαση του κάθε δήμου θα καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός θέσεων (συμμετεχόντων) σε όλες τις λαϊκές αγορές.
  • Χωριστά θα τοποθετούνται οι παραγωγοί από τους επαγγελματίες πωλητές μέσα στις λαϊκές όλης της χώρας.
  • Υπέρογκα είναι τα πρόστιμα από 1.000 έως 5.000 ευρώ και οι διοικητικές κυρώσεις για τα παραπτώματα και στην πλειονότητά τους συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες έως και έναν χρόνο.
  • Τριμελείς επιτροπές συστήνονται ανά Περιφέρεια, ενώ πρέπει να συστήνονται σε κάθε δήμο για την άμεση εξυπηρέτηση των Παραγωγών.
  • Ενίσχυση της γραφειοκρατίας και των διαδικασιών έκδοσης και ανανέωσης της παραγωγικής άδειας.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο ζητούν:

  • Απόδοση των θέσεων με κριτήρια, σύμφωνα με τη θεσμοθετημένη διαδικασία και τις πενταμελείς επιτροπές, που αναφέρουν τα Προεδρικά Διατάγματα 51|2006 και 116|2008. Η κλήρωση καταργεί τη θέσπιση κριτηρίων. Οι συχνές αλλαγές θέσεων δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, καθώς και τον προγραμματισμό της αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας.
  • Οι δήμοι να μην εμπλέκονται στις υφιστάμενες λαϊκές, οι οποίες είναι ήδη οριοθετημένες με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων ανά λαϊκή και εγκεκριμένες από την Περιφέρεια.
  • Όχι στον διαχωρισμό παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών. Από τη μέχρι σήμερα λειτουργία των λαϊκών αγορών, έχει αποδειχθεί ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών τοποθετούνται παραγωγοί και επαγγελματίες ανά οικοδομικό τετράγωνο, ώστε να υπάρχει όλη η ποικιλία των διαθέσιμων προϊόντων με ευκολότερη πρόσβαση και επιλογή.
  • Απόσυρση του άρθρου 39 – Ποινικές Κυρώσεις και του άρθρου 40 – Διοικητικές Κυρώσεις, τα οποία αναφέρουν υπέρογκα πρόστιμα και συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης. Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις που ισχύουν σήμερα είναι ήδη εξοντωτικά και μεγάλα και οι πωλητές αδυνατούν να τα αποδώσουν, λαμβάνοντας υπόψιν και την οικονομική κρίση.
  • Σύσταση τριμελών επιτροπών ανά δήμο σε όλη τη χώρα, ώστε να μπορούν να προμηθεύονται έγκαιρα την απαιτούμενη, για έκδοση ή ανανέωση άδειας, βεβαίωση από τις επιτροπές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024