Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΥΠΑΝ: Στο 1,5 δισ. ευρώ τα εγκεκριμένα δάνεια με στήριξη κοινοτικών κονδυλίων

ΥΠΑΝ: Στο 1,5 δισ. ευρώ τα εγκεκριμένα δάνεια με στήριξη κοινοτικών κονδυλίων

Τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην έγκριση και εκταμίευση δανείων μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων του υπουργείου Ανάπτυξης, σημείωσε ο υπουργός Κ.Χατζηδάκης, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΕΕΤ, Γ.Ζανιά. Στο τέλος Μαρτίου τα εγκεκριμένα δάνεια ήταν 1,5 δισ. ευρώ και τα εκταμιευμένα δάνεια από αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ήταν 1 δισ. ευρώ, είπε ο υπουργός.

Τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην έγκριση και εκταμίευση δανείων μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων του υπουργείου Ανάπτυξης, σημείωσε ο υπουργός Κ.Χατζηδάκης, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Γιώργο Ζανιά.

Στο τέλος Μαρτίου, με τα τελευταία συγκριτικά στοιχεία, τα εγκεκριμένα δάνεια ήταν 1,5 δισ. ευρώ και τα εκταμιευμένα δάνεια από αυτά τα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, ήταν 1 δισ. ευρώ, είπε ο υπουργός.

Ειδικότερα, μετά τη συνάντηση βασικό θέμα της οποίας ήταν η παροχή ρευστότητας στην αγορά ο Κωστή Χατζηδάκης δήλωσε: «Ανεξάρτητα από τα γενικότερα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που σχετίζονται με το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρούν με ομαλό τρόπο. Στο τέλος Μαρτίου, με τα τελευταία συγκριτικά στοιχεία, τα εγκεκριμένα δάνεια ήταν 1,5 δισ. ευρώ και τα εκταμιευμένα δάνεια από αυτά τα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, ήταν 1 δισ. ευρώ.»

» Θέλω να υπενθυμίσω, ότι ένα χρόνο πριν ήμασταν περίπου μεταξύ των 100 και 150 εκατομμυρίων, άρα έχει συντελεστεί εν τω μεταξύ σημαντική πρόοδος».

Επιτάχυνση ζητείται από τις τράπεζες

«Βεβαίως, η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί» σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «Συμφωνήσαμε με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών ότι από την πλευρά τους θα δώσουν έμφαση σε δυο θέματα: το πρόγραμμα για την κάλυψη των εγγυητικών επιστολών των εξαγωγικών και εισαγωγικών επιχειρήσεων, το οποίο στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μετά από συμφωνία με την ΕΤΕπ απλουστεύεται ακόμη περισσότερο.»

» Και το πρόγραμμα, πάλι με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κονδύλια του ΕΣΠΑ στο οποίο υπάρχουν αρκετά περιθώρια για εκταμίευση περισσότερων κονδυλίων.»

«Εμείς από την πλευρά μας θα προχωρήσουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής το πρόγραμμα ‘Εξοικονόμηση κατ’ οίκον’ και από τη νέα περίοδο χρηματοδότησης, έτσι ώστε να μην υπάρξει κάποιο κενό καθώς υπάρχει αρκετά μεγάλη ζήτηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα» κατέληξε ο υπουργός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Γ.Ζανιάς, σημείωσε: «Συμφωνώ με αυτά που λέει ο Υπουργός. Από τη διαδικασία αυτή, την οποία έχει δημιουργήσει ο κ. Χατζηδάκης, έχουν δοθεί 1,5 δισ. ευρώ ήδη και πιστεύω πως όσο το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται και όσο οι τράπεζες αποδεσμεύονται από εσωτερικές διαδικασίες, τόσο η δυναμική αυτή θα επιταχύνεται.»

» Μη ξεχνάτε πως φέτος οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν όχι ένα, όχι δύο αλλά τρία stress tests τα οποία απασχολούν όλες τις επιχειρηματικές μονάδες για να δούμε πόσο καλά είναι τα δάνειά τους. Όσο αυτό μειώνεται και το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, η ρευστότητα στην αγορά θα ενισχύεται κυρίως μέσω των προγραμμάτων του υπουργείου Ανάπτυξης και των Τραπεζών».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024