Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τον προληπτικό έλεγχο των τραπεζών

Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τον προληπτικό έλεγχο των τραπεζών

Προεκλογική χροιά είχε στην Ολομέλεια της Βουλής, η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, σχετικά με το νομοσχέδιο για τον προληπτικό έλεγχο των πιστωτικών ιδρυμάτων, το οποίο ενσωματώνει Eυρωπαϊκή Οδηγία, («Βασιλεία-3»), αλλά περιέχει και αρκετές επιπρόσθετες ρυθμίσεις ελληνικού ενδιαφέροντος.

Προεκλογική χροιά είχε στην Ολομέλεια της Βουλής, η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, σχετικά με το νομοσχέδιο για τον προληπτικό έλεγχο των πιστωτικών ιδρυμάτων, το οποίο ενσωματώνει Eυρωπαϊκή Οδηγία, («Βασιλεία-3»), αλλά περιέχει και αρκετές επιπρόσθετες ρυθμίσεις ελληνικού ενδιαφέροντος.

Η βουλευτής της ΝΔ και εκπρόσωπος Τύπου, Άννα Μισέλ-Ασημακοπούλου, τόνισε στην ομιλία της πως «αν ισχύουν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για οικοδόμηση τραπεζικού συστήματος υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, αποτροπή της τραπεζικής ενοποίησης με τους όρους που έχουν αποφασιστεί, απαγόρευση της κερδοσκοπίας με χρηματοπιστωτικά παράγωγα και προσανατολισμός των τραπεζών στην αποταμίευση», τότε για ποιον λόγο συζητάτε μαζί μας αυτό το νομοσχέδιο;»

«Η ΝΔ ενοχλήθηκε που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά γτον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος» απάντησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Σαμοΐλης. «Για φανταστείτε που βουλευτές του Κοινοβουλίου παρεξηγούνται όταν άλλοι ζητούν κάτι τέτοιο» συμπλήρωσε.

Από τα 180 άρθρα του νομοσχεδίου, τα 165 αποτελούν Ευρωπαϊκη Οδηγία. Θα πρέπει κάποια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει στον ελληνικό λαό, αν είναι υπέρ ή κατά της ΕΕ, ανταπάντησε ο Ιορδάνης Τζαμτζής της ΝΔ. «Με την τακτική σας αυτή θα χάσετε τις ευρωεκλογές και θα διαλυθείτε στα εξ ων συνετέθητε» συμπλήρωσε.

«Είμαστε συντηρητικοί γιατί θέλουμε να επιστρέψει η τράπεζα στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της – και αυτό δεν το κάνει» είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Είμαστε όμως και ριζοσπάστες: Κατανοούμε πως το τραπεζικό σύστημα που δανείζει λεφτά και δημιουργεί χρήμα ξέροντας πως θα σώζεται πάντα από την κυβέρνηση, θα πρέπει να είναι μια δραστηριότητα κοινής ωφέλειας. Θα πρέπει να υπάρχουν επενδυτικές τράπεζες, συνεταιριστικές, και τράπεζες ειδικού σκοπού.»

Ο κ. Τσακαλώτος ορθότατα επισημαίνει τον ηθικό κίνδυνο που γεννά η βεβαιότητα των τραπεζών, πως το κράτος πάντα θα τους διασώζει. Η απάντηση στον ηθικό κίνδυνο, είναι αυτό που ψηφίζουμε σήμερα, παρατήρησε στην ομιλία του ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης.

Όπως παρατήρησε ο κ. Βορίδης, «η ανάπτυξη της οικονομίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας, απαιτεί χαμηλό κόστος δανεισμού. Υπάρχει όμως και η πλευρά των μεσαίων εισοδημάτων, που έχουν καταθέσεις και θέλουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και απόδοση. Υπάρχει και το εύλογο συμφέρον των φορολογουμένων, που λένε πως δεν θέλουν να πληρώνουν τις ζημιές του συστήματος.

» Αν τώρα αυξήσετε υπερβολικά την εποπτεία, στην πραγματικότητα αυτό που κάνετε είναι να δημιουργείτε ένα μεγάλο κόστος στο δανεισμό. Αν δεν είναι επαρκής η εποπτεία, διακινδυνεύετε τα χρήματα των φορολογουμένων. Αν δεσμεύσετε μεγάλα κεφάλαια, το χρήμα ακριβαίνει. Το ερώτημα λοιπόν, δεν είναι ‘τράπεζες ή εργαζόμενοι’, αλλά ‘φθηνό χρήμα και εξάρτηση από το Δημόσιο, ή ακριβότερο χρήμα και λιγότερη εξάρτηση’» παρατήρησε ο κ. Βορίδης.

«Αυτό το επιχείρημα δεν ισχύει» απάντησε ο κ. Τσακαλώτος. «Από το ενεργητικό των τραπεζών, το μεγάλο κομμάτι είναι σε χρηματιστηριακά παράγωγα και επενδύσεις χρηματιστηρίου. Αν διοχέτευαν λιγότερα κεφάλαια σε παράγωγα, θα μπορούσαν να διοχετεύσουν περισσότερα χρήματα στην πραγματική οικονομία.»

Κρίνοντας πως χρειάζονται περισσότερες ρυθμίσεις και περιορισμός της πλέον ριψοκίνδυνης τραπεζικής δραστηριότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» επί της αρχής στο νομοσχέδιο, αν και εκτίμησε πως η Οδηγία αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Παρά ταύτα, δεν έλειψαν και οι πλέον κάθετες τοποθετήσεις από τους κόλπους του, με τον Στέφανο Σαμοΐλη να υπενθυμίζει πως η Οδηγία «Βασιλεία-2» δεν θωράκισε το τραπεζικό σύστημα.

«Προφανώς δεν είναι όλα ωραία στην ΕΕ και η ‘Βασιλεία-3’ άργησε και δεν τα διορθώνει όλα, αλλά το ζήτημα είναι το πώς προσαρμοζόμαστε εμείς στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της χώρας» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΜΑΡ, εξέφρασαν την εναντίωσή τους στο άρθρο 168, που μεταξύ άλλων απαλλάσσει αναδρομικά την Τράπεζα Πειραιώς από φόρους και τέλη που είχαν προκύψει μετά την απορρόφηση των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου.

«Το Δημόσιο έδωσε 40 δισ. για τη διάσωση των τραπεζών -και σήμερα, οι τραπεζίτες αποκτούν μοναδική ευκαιρία να επανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο των τραπεζών με εξευτελιστικό τίμημα» παρατήρησε η Ραχήλ Μακρή των ΑΝΕΛ.

«Η ευρωπαϊκή Οδηγία, αποτελεί βήμα για την ενοποίηση της Ευρώπης» εκτίμησε ο Νίκος Τσούκαλης της ΔΗΜΑΡ.

«Οι θεωρίες πως φταίει ο ανεπαρκής έλεγχος των τραπεζών και η διεθνοποίηση, πίσω από την τραπεζική κρίση, αποσκοπούν να αποκρύψουν την πραγματική αιτία, που είναι η κρίση του καπιταλισμού» υποστήριξε ο Νίκος Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ.

«Είμαστε βέβαιοι πως οι τράπεζες ευθύνονται για τη διάλυση της επιχειρηματικότητας, γιατί είχαν συμφέρον να έχουν εύκολο και γρήγορο κέρδος από τις περιουσίες των επιχειρηματιών που κατέρρεαν» υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

Κατά τα άλλα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε σειρά νομοτεχνικών αλλαγών στο κείμενο του νομοσχεδίου.

Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνεται και διάταξη για την εξασφάλιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων, κάτι το οποίο είχε ζητήσει το ΠΑΣΟΚ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024