Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλλαγές στην είσπραξη της εισφοράς αλληλεγγύης μελετά το ΥΠΟΙΚ

Αλλαγές στην είσπραξη της εισφοράς αλληλεγγύης μελετά το ΥΠΟΙΚ

Την καταβολή της εισφοράς αλληλεγγύης μέσα στο έτος για το σύνολο των αποδοχών των φυσικών προσώπων προβλέπει σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι η εισπραξιμότητα να αγγίξει το 100%.

Την καταβολή της εισφοράς αλληλεγγύης μέσα στο έτος για το σύνολο των αποδοχών των φυσικών προσώπων προβλέπει σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι η εισπραξιμότητα να αγγίξει το 100%.

Με το ισχύον καθεστώς, μόνο οι μισθωτοί πληρώνουν σε μηνιαία βάση την εισφορά αλληλεγγύης, αφού οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα μπλοκάκια την καταβάλλουν με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, με το νέο σχέδιο η εισφορά αλληλεγγύης θα καταβάλλεται ως εξής από τα φυσικά πρόσωπα:

  • Συνταξιούχοι: Οι συνταξιούχοι που έχουν και επικουρικές συντάξεις θα πληρώνουν σε διάστημα 12 μηνών το σύνολο της εισφοράς αλληλεγγύης. Δηλαδή τα δύο ταμεία θα στέλνουν τα στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών και από την κύρια σύνταξη θα παρακρατείται το σύνολο της εισφοράς όπως θα γίνεται και με τον φόρο.
  • Μισθωτοί: Σήμερα η εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται μηνιαίως επί των αποδοχών του κάθε μισθωτού και επιμερίζεται στους μισθούς. Όσοι έχουν και εισοδήματα από μπλοκάκι την εισφορά αλληλεγγύης την πληρώνουν μετά την εκκαθάριση της δήλωσης. Με το νέο σύστημα η πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης θα γίνεται ως εξής:

– Η εταιρεία από την οποία ο υπόχρεος πληρώνεται ως μισθωτός θα στέλνει τα στοιχεία των αποδοχών στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων κάθε μήνα.

– Η εταιρεία από την οποία ο υπόχρεος πληρώνεται ως μπλοκάκι θα στέλνει επίσης τα στοιχεία των μηνιαίων αμοιβών στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

– Τα ηλεκτρονικά συστήματα θα αθροίζουν τα δύο ποσά και θα υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης και από τις δύο ή περισσότερες πηγές.

– Η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα πραγματοποιείται κάθε μήνα από την επιχείρηση στην οποία ο φορολογούμενος έχει μισθωτή σχέση εργασίας.

– Η ίδια διαδικασία πιθανόν να ακολουθηθεί και για το τέλος επιτηδεύματος το οποίο θα επιμερίζεται στους 12 μήνες του έτους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024