Ο πρώην επικεφαλής της αφγανικής διπλωματίας Αμπντουλά Αμπντουλά προηγείται του αντιπάλου του Άσραφ Γάνι, πρώην οικονομολόγου της Παγκόσμιας Τράπεζας, με 11% μετά την καταμέτρηση περίπου του 50% των ψήφων στις προεδρικές της 5ης Απριλίου.

Κατά τα μερικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η επιτροπή, ο Αμπντάλα συγκεντρώνει το 44,4% των ψήφων έναντι 33,2% του Γάνι, με τους δύο υποψήφιους να προηγούνται με διαφορά των υπολοίπων υποψηφίων που διεκδικούν να διαδεχθούν τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι.

Ο β’ γύρος που κατά τα φαινόμενα θα χρειαστεί θα διεξαχθεί την 28η Μαΐου, εάν κανένας από τους υποψηφίους δεν υπερβεί το 50% των ψήφων.

Πάνω από 7 εκατομμύρια Αφγανοί -επί συνόλου 13,5 εκατομμυρίων εκλογέων- προσήλθαν στις κάλπες την 5η Απριλίου, χωρίς να αναφερθούν σοβαρά επεισόδια βίας, παρά τις απειλές των Ταλιμπάν ότι θα εξαπέλυαν επιθέσεις.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν την 14η Μαΐου.

Η διεξαγωγή του β’ γύρου είναι μια προοπτική η οποία ενέχει αρκετούς κινδύνους αν ληφθούν υπόψη τα προβλήματα ασφαλείας, η προοπτική της μικρής συμμετοχής και το κόστος -για να διεξαχθεί ο πρώτος γύρος υπολογίζεται ότι δαπανήθηκαν πάνω από 100 εκατ. δολάρια.

Ωστόσο ο Αμπντουλά απέρριψε την ιδέα να αναζητηθεί ένας συμβιβασμός για να αποφευχθεί ένας δεύτερος γύρος.

«Η ιδέα να σχηματιστεί μια συμμαχία ώστε να αποφευχθεί ένας β’ γύρος δεν είναι στην ατζέντα, εμείς τουλάχιστον δεν έχουμε την πρόθεση να μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία» ξεκαθάρισε.

Ο ίδιος είπε ότι έχει συνομιλήσει με τον Ζαλμάι Ρασούλ, ο οποίος βρίσκεται στην τρίτη θέση με 11% των ψήφων, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες οι δύο πολιτικοί να συμμαχήσουν εναντίον του Γάνι στον δεύτερο γύρο.

Οι επίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια συμμετοχή της τάξης του 50% με 60% από τους 13,5 εκατ. ψηφοφόρους, αλλά κυκλοφορούν 18 εκατομμύρια εκλογικά βιβλιάρια.

Υπολογίζεται ότι θα ακυρωθούν έως και 1 εκατομμύριο ψήφοι. Στελέχη της εκλογικής επιτροπής έχουν προειδοποιήσει ότι τα πολυάριθμα κρούσματα νοθείας ενδέχεται να καθυστερήσουν τη διαδικασία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters