Εμπλοκή με τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο για πρώτη φορά μετά από το 2012
Τέσσερα οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη εισήλθαν στο FIR Αθηνών και σε δύο περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισής τους εξελίχθηκε σε εμπλοκή στην περιοχή του βορείου Αιγαίου. Ήταν η πρώτη εμπλοκή ελληνικών και τουρκικών μαχητικών σε εικονική αερομαχία από τον Ιανουάριο του 2012. Εν τω μεταξύ, τουρκικά πλοία βγήκαν σε διεθνή ύδατα νοτίως της Χίου, επιχειρώντας ανέλκυση τουρκικού F-16 που κατέπεσε το 1996 στην περιοχή, παρασύροντας στο θάνατο τον τούρκο πιλότο.
Τέσσερα οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη εισήλθαν την Μ.Τρίτη στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως και σε δύο περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισής τους από ελληνικά μαχητικά εξελίχθηκε σε εμπλοκή στην περιοχή του βορείου Αιγαίου.
Ήταν η πρώτη εμπλοκή ελληνικών και τουρκικών μαχητικών σε εικονική αερομαχία από τον Ιανουάριο του 2012.
Στο FIR Αθηνών εισήλθε επίσης ένα τουρκικό ελικόπτερο, στην ίδια περιοχή, το οποίο απογειώθηκε από τουρκικό πολεμικό πλοίο, προχωρώντας σε τρεις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, πριν αναχαιτιστεί από ελληνικά μαχητικά.
Εν τω μεταξύ, τουρκικά πλοία βγήκαν σε διεθνή ύδατα νοτίως της Χίου, επιχειρώντας ανέλκυση τουρκικού F-16 που κατέπεσε το 1996 στην περιοχή, παρασύροντας στο θάνατο τον τούρκο σμηναγό Ναΐλ Ερντογάν.
Το τουρκικό μαχητικό είχε καταπέσει στις 8 Οκτωβρίου 1996 κατά τη διάρκεια αερομαχίας με ελληνικά μαχητικά, όπως υποστηρίζει η Τουρκία. Την παράδοση της σορού του τούρκου σμηναγού έχει ζητήσει η κόρη του, Εβρίμ Ερντογάν.
Ενημερωμένη και σε ετοιμότητα για να συνδράμει τις έρευνες, εφόσον χρειαστεί, δηλώνει η Αθήνα, η οποία «παρακολουθεί στενά το ζήτημα» ώστε να διασφαλίσει ότι οι τουρκικές έρευνες «θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
«Το Υπουργείο Εξωτερικών, βεβαίως και έχει ενημερωθεί από τις τουρκικές αρχές για τις έρευνες, οι οποίες διεξάγονται σε διεθνή ύδατα, σε περιοχή νοτίως της Χίου, και αφορούν στον εντοπισμό και στην ανέλκυση τουρκικού στρατιωτικού αεροσκάφους που κατέπεσε το 1996, καθώς καιτης σορού του πιλότου του» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κ.Κούτρας.
«Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη, προβεί σε όλες τις δέουσες διπλωματικές ενέργειες προς την τουρκική πλευρά, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι τουρκικές έρευνες θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, εκφράζοντας, ταυτοχρόνως, την ετοιμότητα της Ελλάδος, εάν χρειασθεί, να συνδράμει τις προσπάθειες εντοπισμού και ανέλκυσης.
»Ευνόητο, τέλος, είναι ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές παρακολουθούν στενά το ζήτημα» τόνισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, με βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται στις πανελλαδικές εξετάσεις και τις συμβουλές που θα δώσει στον γιο του όταν έρθει εκείνη η στιγμή
Στα ύψη κινήθηκαν αρκετές σχολές υψηλής ζήτησης στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Η «ακτινογραφία» των βάσεων εισαγωγής
Τέλος στην αγωνία για χιλιάδες υποψηφίους καθώς ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Πού θα δείτε τα αποτελέσματα