Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Αμπντουλά προηγείται για την αφγανική προεδρία, κύμα καταγγελιών για νοθεία

Ο Αμπντουλά προηγείται για την αφγανική προεδρία, κύμα καταγγελιών για νοθεία

Προβάδισμα στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, τον Αμπντουλά Αμπντουλά, δίνουν τα αρχικά αποτελέσματα -με μόλις το 10% των ψήφων καταμετρημένων- των αφγανικών προεδρικών εκλογών. O Αμπντουλά εμφανίζεταει στο 41,9%, με δεύτερο τον Ασράφ Γκάνι και 37,6%, εικόνα ωστόσο που μπορεί να αλλάξει μέχρι την ολοκλήρωση της καταμέτρησης.

Η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή του Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι τα πρώτα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 10% των ψήφων σε 26 από τις 34 επαρχίες εμφανίζουν τον πρώην ηγέτη της αντιπολίτευσης Αμπντουλά Αμπντουλά να προηγείται με 41,9%.

Στη δεύτερη θέση έρχεται ο φιλοδυτικός ακαδημαϊκός Ασχράφ Γκάνι με 37,6%–ανακοίνωσε η Επιτροπή–ενώ ένας τρίτος υποψήφιος, ο οποίος είχε τη στήριξη δύο εκ των αδελφών του προέδρου Χαμίντ Καρζάι συγκεντρώνει μέχρι στιγμής το 9,8%.

Η Επιτροπή, πάντως, ανακοίνωσε σήμερα ότι στις εκλογές αυτές καταγράφηκαν περισσότερες καταγγελίας για νοθεία σε σύγκριση με τις προηγούμενες του 2009, όταν είχαν ακυρωθεί περισσότερα από ένα εκατομμύριο ύποπτα ψηφοδέλτια.

Η Επιτροπή άφησε να εννοηθεί ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ερευνήσει όλες τις καταγγελίες παρότι ο όγκος τους δεν αναμένεται να επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή νέου προέδρου. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται στις 14 Μαϊου.

Και οι τρεις υποψήφιοι κατήγγειλαν νοθεία. Για να εκλεγεί ένας υποψήφιος χρειάζεται να εξασφαλίσει το 50% των έγκυρων ψήφων. Σε περίπτωση που δεν το εξασφαλίσει, οι δύο πρώτοι υποψήφιοι πηγαίνουν σε επαναληπτικό γύρο.

Συνολικά, η Επιτροπή κατέγραψε 3.724 καταγγελίες για νοθεία, ενώ το 2009 το αριθμός αυτός ανερχόταν σε 3.072.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024