Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Ρωσία αρνείται ότι επιθυμεί προσάρτηση και άλλων ουκρανικών περιοχών

Η Ρωσία αρνείται ότι επιθυμεί προσάρτηση και άλλων ουκρανικών περιοχών

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αρνήθηκε την Παρασκευή ότι η Ρωσία επιθυμεί να προσαρτήσει και άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Παράλληλα, επανέλαβε το ρωσικό αίτημα να δοθούν περισσότερες εξουσίες στις ανατολικές περιοχές της χώρας. Νωρίτερα, ζήτησε να υπάρξουν νόμιμες εγγυήσεις ότι η Ουκρανία θα διατηρήσει την ουδετερότητά της, υπογραμμίζοντας την επιμονή της Μόσχας να κρατήσει τη χώρα μακριά από το ΝΑΤΟ.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αρνήθηκε την Παρασκευή ότι η Ρωσία επιθυμεί να προσαρτήσει και άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Παράλληλα, επανέλαβε το ρωσικό αίτημα να δοθούν περισσότερες εξουσίες στις ανατολικές περιοχές της χώρας.

«Δεν μπορούμε να έχουμε τέτοια επιθυμία. Έρχεται σε αντίθεση με τα βασικά συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Θέλουμε η Ουκρανία να είναι αδιάσπαστη στα τωρινά της σύνορα, αλλά αδιάσπαστη με πλήρη σεβασμό για τις περιοχές» ανέφερε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, RIA.

Νωρίτερα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Παρασκευή να υπάρξουν νόμιμες εγγυήσεις ότι η Ουκρανία θα διατηρήσει την ουδετερότητά της, υπογραμμίζοντας την επιμονή της Μόσχας να κρατήσει τη χώρα μακριά από το ΝΑΤΟ.

Μετά τη διαμάχη ΝΑΤΟ – Ρωσίας για τις εικόνες από δορυφόρους που παρουσιάζουν ρωσικές δυνάμεις στα σύνορα, ο γγ της Συμμαχίας ζήτησε την απομάκρυνση των ρώσων στρατιωτών από την περιοχή.

Ο Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για τις τετραμερείς συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και Ουκρανία και είπε ότι οι οφειλές του Κιέβου για το φυσικό αέριο θα βρεθούν στην ατζέντα των συνομιλιών.

Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι η Μόσχα θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες για να διαμορφώσει το μέλλον της Ουκρανίας και να την εμποδίσει να προσεγγίσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Ο Λαβρόφ είπε σε συνάντησή του με εκπροσώπους ρωσικών μη κυβερνητικών οργανώσεων ότι χρειάζονται εγγυήσεις για την διατήρηση του καθεστώτος των ίσων αποστάσεων στην Ουκρανία. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι εγγυήσεις αυτές θα πρέπει να «κατοχυρωθούν με νόμο».

Υπενθυμίζεται ότι το 2010 ο Γιανουκόβιτς είχε υπογράψει νόμο που εμπόδιζε την Ουκρανία από το να ενταχθεί σε οποιαδήποτε στρατιωτική συμμαχία.

«Η Ουκρανία δεν θα πρέπει να αποτελεί μήλον της έριδος, αλλά σύνδεσμο στην αλυσίδα της αρχιτεκτονικής ασφάλειας» είπε ο Λαβρόφ.

Το ΝΑΤΟ κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι -παρά τις διαβεβαιώσεις του- ρώσοι στρατιώτες παραμένουν στα σύνορα με την Ουκρανία.

Μάλιστα, η Συμμαχία έδωσε στη δημοσιότητα και εικόνες από δορυφόρους, θέλοντας να αποδείξει ότι η Μόσχα ότι έχει συγκεντρώσει ισχυρές στρατιωτικές μονάδες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η Μόσχα απαντά πως οι φωτογραφίες είναι από τον περασμένο Αύγουστο, και κατηγορεί από την πλευρά του το ΝΑΤΟ πως «προσπαθεί να δημιουργήσει έναν φανταστικό εχθρό».

Παράλληλα, τόνισε ότι η Δύση θα πρέπει «να σταματήσει τις προσπάθειες να νομιμοποιήσει την κυβέρνηση του Μαϊντάν (σ.σ. της πλατείας Ανεξαρτησίας, επίκεντρο των διαδηλώσεων που οδήγησαν στην παραίτηση Γιανουκόβιτς)».

Επανέλαβε την απαίτηση της Ρωσίας να υιοθετήσει η Ουκρανία συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τους όλες τις περιοχές της χώρας.

«Η Ρωσία δεν θα εκδώσει τον Γιανουκόβιτς»

Οι ρωσικές αρχές δεν θα εκδώσουν τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς στην Ουκρανία, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας αποκαλώντας τον ανατραπέντα ηγέτη της Ουκρανίας «νόμιμο πρόεδρο με πλήρεις εξουσίες», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι νέες αρχές στην Ουκρανία ξεκίνησαν τη διαδικασία για την έκδοση του Γιανουκόβιτς στα τέλη Φεβρουαρίου, λίγο μετά τη φυγή του από το Κίεβο και την άφιξή του στη Ρωσία, έπειτα από τρεις μήνες διαδηλώσεων λόγω της ξαφνικής μεταστροφής του όταν δεν υπέγραψε όπως αναμενόταν στα τέλη Νοεμβρίου του 2013 μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ για να στραφεί στη Ρωσία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024